Водачката в схемата на „Ролан Гарос“ и шампионка от 2019 година Ашли Барти (Австралия) се класира за втория кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Барти, която се завръща в Париж две години след титлата си, победи Бернарда Пера (САЩ) с 6:4, 3:6, 6:2 за близо два часа игра.

След края на втория сет Барти поиска медицинска помощ. Тя играеше с превръзка на лявото бедро и очевидно изпитваше проблеми при движението си на корта. В третия сет Барти взе три поредни гейма, за да поведе с 5:2 и без проблеми затвори мача.

Номер 5 в схемата Елина Свитолинао от Украйна също продължава напред след успех над 17-годишната представителка на домакините Осеан Бабел с 6:2, 7:5. Бабел не е играла на турнири на WTA преди „Ролан Гарос“. Тя участва в основната схема с „уайлд кард“.

17-годишната французойка поведе с 5:2 във втория сет, но Свитолина взе следващите пет поредни гейма, а с това и мача.

„Просто знаех, че е левичарка и трябваше да съм готова на всичко“, заяви Свитолина след двубоя.

Финалистката от Откритото първенство на Австралия Дженифър Брейди (САЩ) се класира за втория кръг. 13-а в схемата Брейди победи Анастасия Севастова (Латвия) с 6:3, 6:3. Американката никога преди не е достигала до третия кръг на турнира в Париж.

В други по-интересни срещи от първия кръг при жените номер 17 Мария Сакари (Гърция) елиминира Катарина Завадска (Украйна), а чехкинята Барбора Крейчикова победи сънародничката си Кристина Плишкова с 5:7, 6:4, 6:2. 25-ата поставена Онс Джабюр (Тунис) надделя над Юлия Путинцева (Казахстан) със 7:5, 6:2.