Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова продължава силното си представяне на турнира в Ийстбър, след като записа победа над словачката Доминика Цибулкова с 2:1 /6:7, 6:4, 6:1/ след около два часа и половина игра. Цибулкова е една от най-неудобните съперници за Цвети Пиронкова и до момента имаше осем победи срещу една за българката. Днес обаче първата ни ракета в женския тенис успя да обърне двубоя след като губеше с 0:1 сета и със стабилна игра стигна до успеха.

Така Пиронкова за втори път през сезона стига до тази фаза на турнир от Женската тенис асоциация след януари, когато игра полуфинал в Сидни. С успеха българката заработи 16 725 долара и 100 точки за световната ранглиста.

Първият сет бе изключително оспорван, като двете тенисистки си размениха общо 8 пробива. Още в началото Цибулкова проби Цвети, за да поведе с 2:0 гейма, но българката бързо върна пробива след хубав бекхенд по правата. Последва нова размяна на пробиви, която доведе до 3:3, а в следващия гейм словачката бе стабилна и дръпна с 4:3.

Цветана Пиронкова бе на крачка от спечелване на сета, след като успя да обърне до 5:4 след нов пробив, възползвайки се от грешките на съперничката, но Цибулкова на свой ред направи пробив и изравни. И в следващите два гейма тенисистките не успяха да спечелят подаването си и се стигна до 6:6, а в тайбрека Цибулкова бе по-убедителна и спечели сета със 7:6 гейма.

Вторият сет не започна добре за Цвети, тъй като тя допусна пробив, но бързо се овладя и изравни до 2:2 след като проби сервиса на Цибулкова. При 4:3 гейма Цветана Пиронкова се възползва от нова двойна грешка на словачката и поведе с 5:3. Доминика Цибулкова върна един пробив за 5:4 и сервираше за оставане в сета, но българската първа ракета притисна словачката и спечели сета с 6:4 гейма, с което изравни за 1:1.

В третия гейм пробивите бяха по-малко, но пък в сметката на българката, която доминираше. Цвети Пиронкова поведе с 3:0 след като направи 13 поредни точки. Цибулкова върна един гейм, но първата ни ракета взе два поредни, след като направи втория си пробив в сета, след поредната двойна грешка на словачката. С мощен бекхенд по правата Пиронкова стигна до точка за пробив. В следващия гейм Цветана Пиронкова сервира за мача и успя да спечели с 6:1 гейма този трети сет, а с това и двубоя с 2:1 сета.