Българската ракета номер 1 Цветана Пиронкова сподели след загубата от Каролине Вожняцки, че седмицата, прекарана на турнира в София е била невероятна за нея.

„Тази седмица мога да я определя като невероятна за мен, беше страхотно преживяване и уникален опит за мен. Изиграх 4 много добри мача, играх пред родната си публика, която ме подкрепя толкова силно, това може да ме прави само щастлива“, сподели Цвети след края на мача.

„На първото издание на този турнир да достигна до полуфинал за мен е голямо постижение и го определям като една страхотна седмица.“

„Аз съм щастлива, че имам възможността да играя на най-силните турнира с най-силните тенисистки. За мен това е сбъдната мечта и искам да използвам възможността да благодаря на организаторите за предоставената възможност.“

„Сега ми предстои една почивка 2-3 седмици, смятам да я използвам максимално, имам нужда от почивка и след това подготовка за следващия сезон“, завърши Пиронкова.

На пресконференцията след мача, Пиронкова сподели още:

„Щастлива съм, че играх на този турнир пред родна публика. Получих страхотна подкрепа от трибуните. Дадох всичко от себе си. Надявам се хората да са останали доволни", заяви Пиронкова.

"Започнах добре мача. Смятам, че като цяло и двете показахме доста качествен тенис. Нивото ми малко падна във втория сет. Тя много забърза играта и стана доста трудно. По принцип Вожняцки не бърка. Тя подаръци не прави. Трябва да се бориш за всяка точка, а това изисква много усилия", каза още 25-годишната българка.

Пиронкова получи мускулно разтежение в задната горна част на дясното бедро, като при 0:3 във втората част използва и медицински таймаут.

"Почувствах болки още в първия сет и те се усилиха в средата на втория. Имах дискомфорт, но това не беше причината за загубата. Тези неща са част от тениса", каза тя.

Пловдивчанката харесва формата с групова фаза и елиминации, но призна, че се чувства доста уморена.

"Този формат ти гарантира минимум три мача. Харесва ми. Това обаче значи и повече умора. При мен имаше и напрежение от това, че играя пред родна публика, а това също отнема от физическите сили", коментира пловдивчанката.
За Пиронкова това беше последно участие в състезание за сезона. "Сега мисля само за почивката. Никъде не ми се ходи. В следващите две седмици ще си остана вкъщи и ще се откъсна изцяло от тениса. Все още не съм решила къде да започна следващия сезон. Най-вероятно ще играя в Хобърт, но има варант и за Сидни", каза тя.

Пловдивчанката смята, че Возняцки е фаворитка да спечели титлата в София в утрешния финал срещу победителката от мача между Надя Петрова (Русия) и Роберта Винчи (Италия).

Пиронкова се надява да получи покана и през 2013 година за участие в Турнира на шампионките, на който София отново ще бъде домакин.
"Ако имам възможност и получа покана и догодина с удоволствие ще участвам. Всичко на турнира ми хареса. Организацията беше на перфектно ниво. Просто не виждам какво повече може да се подобри за следващия сезон", каза тя.