Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова отпадна на полуфиналите на Турнира на шампионките на УТА с награден фонд 750 хиляди долара в София.

Поставената под номер 8 Пиронкова загуби от водачката в схемата и 11-а в света Каролине Вожняцки (Дания) с 4:6, 1:6 за 94 минути.

25-годишната пловдивчанка, 44-а в класацията на УТА в момента, не успя да достигне до нито една възможност за пробив през цялата среща, като направи 26 непредизвикани грешки срещу 15 на съперничката си.

Двубоят започна равностойно, но в десетия гейм Вожняцки реализира първи пробив, с което спечели първия сет след 50 минути игра.

Датчанката, бивша номер 1 в света, продължи серията си в началото на втората част, а при 0:3 Пиронкова поиска медицински таймаут заради болки в долната част на гърба. След десет минути играта беше подновена, а Вожняцки продължи серията си на седем поредни гейма, за да поведе с 5:0. Тя пропусна три мачбола в шестия гейм, но веднага след това затвори мача със собственото си подаване и записа четвърта победа в четири мача срещу българката в турнири от календара на УТА. Датчанката завърши мача с 19 печеливши удара срещу 16 на Пиронкова.

Пловдивчанката все пак заработи 50 хиляди долара и 110 точки за световната ранглиста, в която ще се изкачи до 42-ата позиция. С успеха пък Вожняцки си гарантира завръщане в топ 10 на  класацията на УТА.