Най-добрият ни тенисист Григор Димитров прегази американеца Сам Куери в двубой от третия кръг на силния турнир Шанхай, който е от сериите Мастърс 1000.

Гришо победи с 2:0 сета /6:3, 7:6/ с един осъществен пробив в първия сет, брейк и рибрейк на старта на втория и категоричен тайбрек - 7:3 точки.

СНИМКИ от победата на Григор Димитров над Сам Куери

С успеха първата ни ракета се класира за четвъртфиналите на турнира за първи път в кариерата си.

В тази фаза на състезанието негов съперник ще е победителя от мача Рафаел Надал - Фабио Фонини. Този двубой е от 13 часа българско време.

Григор продължава с ранен мач и в четвъртък

Григор Димитров бе безапелационен срещу номер 17 в световната ранглиста - Сам Куери и постигна трета победа от три мача срещу този съперник. Гришо бе много стабилен и хладнокръвен срещу американеца.

Стартира с труден гейм първия сет, но влезе в ритъм и с един пробив стигна до 6:3. Началото на втория сет бе повече от интригуващо. Допуснат пробив, скоростна реакция, върнат пробив и отново пълен контрол за Григор Димитров до тайбрека.

В него Димитров потвърди впечатлението, че заслужава победа в два сета и я взе след 7:6 гейма.

Григор счупи шанхайското проклятие

Какво иска Григор Димитров след година?

Григор Димитров

източник: Gulliver/GettyImages


Развитието на двубоя:

Начало на мача

Първи сет

Григор Димитров сервира първи. Трудно начало - две точки за пробив на Куери в първия гейм. Гришо обаче ги спаси и спечели първото си подаване за 1:0. Американецът нямаше проблеми със своя сервис-гейм и изравни, но българинът отново дръпна за 2:1.

Куери направи двойна грешка и Григор стигна до 40:30 и точка за пробив, от която се възползва. Димитров проби Сам Куери и поведе с 3:1 в първия сет.

Първата ни ракета пропусна възможост да вземе бързо следващото си подаване при 40:0 в своя ползва, но с малко повече усилия стигна до добра преднина от 4:1 гейма в първия сет. Сам Куери върна един гейм и намали до 4:2, но Григор набързо направи резултата 5:2.

Куери се разконцентрира и Димитров стигна до три сетбола при 0:40, но америнецът спаси и трите възможности и взе гейма си за 5:3. Гришо допусна изоставане от 0:30 в следващия гейм, но с няколко качествени изпълнения и ас награя спечели и с 6:3 гейма взе първия сет за 1:0!

Втори сет

Григор Димитров сервира в началото на втория сет, а Сам Куери поведе с 40:0. След този слаб сервис-гейм за първата ни ракета, американецът го проби на 0 и дръпна с 1:0 гейма.

Последва скоростна мобилизация за Гришо и с перфектен удар той си изработи пробив на 0 в своя сметка. След този рибрейк дойде равенството - 1:1 гейма. Сам Куери спечели следващото си подаване, но Димитров също бе стабилен и последва равенство 2:2, а доста бързо и 3:3 гейма.

Седемнайсетият в света взе следващия си сервис-гейм и поведе с 4:3, но българинът не се бави и изравни за 4:4.

Ново успешно подаване за Сам Куери направи резултата 5:4 в негова полза и Гришо сервира за оставе в сета. Димитров изигра убедителен гейм на свой сервис, въпреки че тръгна с непредизвикана грешка и изравни за 5:5, но Куери също стабилен поведе с 6:5.

В интересен следващ гейм, Григор допусна двойна грешка, но показа класа и затвори гейма, за да изравни - 6:6.

Последва тайбрек, в който Гришо осъществи два минипробива, поведе с 6:3 точки и стигна до три мачбола. Първият бе успешен за 7:3 точки и при 7:6 гейма, Григор Димитров спечели с 2:0 сета двубоя със Сам Куери!

Край на мача