Интерактив тенис представя осемте финалисти в Bottega ITL Finals 2020. Последният турнир на лигата за годината ще се проведе от 5 до 12 декември в MG Tennis Club с участието на първите осем в годишната ранглиста! Марк Хаджижеков е на 21 години, студент в клона на Шефийлдския университет в НБУ, специалност бизнес мениджмънт. Несемеен, от София, N 6 в ранглистата на ИТЛ, валидна за Bottega ITL Finals 2020.

- Марк, откога играеш тенис и откога си в ИТЛ?
- Когато бях на 7 години баща ми ме записа на тенис и тогава научих базовите елементи от играта и основните удари. След това спрях да играя, а на 13 любовта ми към спорта се върна. Вкъщи гледахме тенис по телевизията и все повече се зарибявах. Започнах пак да играя и оттогава се подобрявам. В ИТЛ съм от миналия декември, когато участвах на турнира Роджър Федерер и приятели. Мениджърът на ИТЛ Ивайло Цанков ми предложи да участвам в турнирите през новия сезон. Запознах се с други играчи, а форматът на лигата ми допадна.

- Какво ти харесва в тениса?
- Че всичко зависи от теб, особено на сингъл. Трябва да разчиташ единствено на себе си. Андре Агаси е казал: „Тенисът е олицетворение на живота.“ Има трудни моменти, в които трябва да демонстрираш психическа устойчивост, желязна воля за победа и непримиримост. Най-вече ми харесва, че може да имаш проблеми от тактическа и стратегическа точка, но решението трябва да намериш сам. Всичко зависи от теб. Освен това тенисът е комплексен спорт и физически изразходващ. Тази съвкупност от елементи е много ценна – за изграждането на характера, като личност. Това е джентълменски спорт, който може да те научи на много неща.

- Коя е най-голямата ти победа?
- Ако трябва да избера една – победата над Светльо Стоичков на полуфиналите на предпоследния вечерен турнир на лигата. Спасих пет мачбола и спечелих от шестия си мачбол. Беше драматичен мач. Имам и други хубави победи, всяка една е важна, независимо от съперника.

- Кой е най-трудният ти противник?
- Най-вече аз. Често пъти се е случвало да имам проблеми в мачове, защото не съм достатъчно уверен, поради липса на опит. Сам си слагах бариери. Трябваше да поработя доста, за да го преодолея. Когато вярвам в себе си и покажа на какво съм способен, повечето неща зависят от мен. Но много съперници могат да кажат същото. Все още има какво да се желае на корта и всички се стараем да се подобряваме.

- Кое е най-силното ти оръжие на корта?
- Старая се да не се предавам и обичам предизвикателствата. Когато някой мач става по-тегав приемам предизвикателството и не се отказвам до последната точка. Ако трябва да избера някой удар – форхендът ми е най-стабилен. Наблягам и на бекхенда, играя го с една ръка и се опитвам да го превърна в оръжие. Мога да ускорявам топката и целта ми е да изравня двата удара по сила.

- Кой удар искаш да подобриш?
- Играта на мрежата. Волетата и ударите до Т-то ме затрудняват. От сервиса ми също има какво да се желае. В тениса винаги има какво да се подобрява и към това се стремя. Бих искал цялостно да усъвършенствам играта си.

- Какво правиш в критични моменти в мачовете?
- Играя точка за точка. Казвам си: трябва да спечелиш тази тока, и още една. Често мачовете се решават от 1-2 точки. В тези важни моменти трябва да си фокусиран. Важни са концентрацията и най-вече да не правиш глупави грешки в най-големите моменти.

- Кой е идолът ти в тениса и защо?
- Не мога да назова един. През последните 6-7 години преоткрих играта на Вавринка. Той сечели 3 Големи шлема, като на финала побеждаваше N1. Това е достойно за уважение. Харесвам и Роджър Федерер, който играе без никакво усилие, все едно твори на корта. Всичките му удари са перфектни и е удоволствие да се наблюдава. Харесвам и Джокович. Детството му е било трудно, трябвало е да бяга със семейството си от бомбардировките. Това е тежко за всяко дете, но той не се е отказал и сега е на върха в света. И е спечелил толкова много мачове след спасени мачболи. Психическата му устойчивост е на друго ниво.

- Тенисът помага ли на личния живот или пречи?
- Със сигурност помага. Чрез него завързваме много приятелства. В ИТЛ се запознах с много свестни хора и съм щастлив от това. Спортът е здраве и няма как да навреди. Ние не сме професионалист и всичко на корта ни носи плюсове. Имаш цел, която да преследваш – да печелиш турнир или мач. Тенисът е и страхотно средство за забавление, отлично съчетание между полезно и приятно.

- Коя е голямата ти цел в спорта?
- Тя е една и в тениса, и в личен план – да се подобрявам и да се усъвършенствам. Бих искал да подобря и ударите, и поведението си на корта.

- Докога ще си на корта?
- Докогато мога. Надявам се, че има още много време пред мен. Ако не ме спре контузия, ще играя. Най-приятното нещо е да се разбера с някой приятел, да поиграем, да си поговорим, да се видим. Не бих искал да се разделя с нищо от това.

- Какво очакваш от финалите на ITL?
- За пръв път ще участвам във финалите на лигата. Форматът ми харесва, по-дълъг от стандартните турнири е. Играчите са силни и всеки може да те впечатли с нещо. Ще дам всичко от себе си, за да спечеля, но всеки може да бъде шампион и е заслужил мястото си. Очаквам здрави мачове. Сигурен съм, че ще стане интересен турнир.