Може би се чудите защо на Нова година пием шампанско. Отговорът се крие от преди 1500 години. Крал Кловис става християнин в църква в град Реймс, в региона Шампан.
В продължение на векове, там са били короновани различни крале, което се отпразнувало с шампанско, съобщават от foodpanda. До този момент газираното вино е било просто обикновена напитка, докато известния монах Дом Периньон, не преоткрива истинския вкус на шампанското и започва да мисли как да го бутилира, за да се запази блясъка му.
Крал Луи XV постановява, че само шампанско може да се доставя в бутилки, а всички други вина трябва да бъдат транспортирани с бъчви. Смятало се е, че това е много полезна напитка, подходяща предимно за аристокрацията. От този момент, напитката е била задължителна на специални тържества като сватби, кръщенета и други.
От друга страна, празнуването на Нова година е възникнало като религиозен ритуал, свързан със слънцестоенето. И тъй като се е считало за голям празник, преминаващ от религиозен към светски е трябвало да се отпразнува с напитка, която се асоциира с разкош и лукс.
Магическите мехурчета на напитката са се смятали за нещо изключително забавно и подходящо за празника. Разбира се, с хубавата напитка си отива и с хубава храна.
Ето и шест от най-подходящите добавки: пармезан; черен трюфел; сьомга; горски плодове - къпини, малини, ягоди; крем брюле или шоколадов мус; скариди с мента. /БГНЕС
Коментирай