Принц Уилям и Кейт Мидълтън бяха обявени за съпруг и съпруга от духовния глава на Англиканската църква, архиепископа на Кентърбъри Роуан Уилямс.

Стотици милиони хора приковаха погледи към Лондон, където започна определяната от някои за събитието на десетилетието сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Вече бе обявено благородническото звание, което получават Уилям и Кейт - херцог и херцогиня на Кеймбридж.

1900-те гости на кралската сватба започнаха да пристигат в Уестминстърското абатство към 8.30 ч. местно време. Сред гостите са и певецът Елтън Джон и английската футболна звезда Дейвид Бекъм със съпругата си Виктория.

Мястото на сватбената церемония с продължителност 75 минути е Уестминстърското абатство, което разполага с 2000 седящи места. То сравнително отскоро стана свидетел на сватбени церемонии, като тази на Елизабет Втора, на принцеса Ана и на принц Андрю.

Принц Уилям пристигна в Уестминстърското абатство около 12,20 часа българско време. Младоженецът беше придружен от своя кум, принц Хари. Уилям, който е пилот от кралските военновъздушни сили, е избрал да носи униформата на полковник от пехотния полк на Ирландските гвардейци - черна фуражка, червена куртка, разкрасена с лента в златисти и пурпурни тонове.Принц Хари носи униформата на кралската кавалерия. Уилям сам пожела да избърза с пристигането си, за да може да поздрави лично близки и приятели в паметния ден.

В СНИМКИ!

Принц Чарлз и съпругата му Камила пристигнаха в Уестминстърското абатство в 12, 40 часа българско време. Принц Чарлз е с униформата на адмирал от кралските военноморски сили. Минути по-късно към тях се присъедини британската кралица Елизабет Втора.

В 12,50 часа българско време Кейт Мидълтън потегли от лондонския хотел Горинг и минути по-късно пристигна в Уестминстърското абатство.

По време на церемонията нямаше традиционна размяна на брачни халки. Принц Уилям отказа да сложи обредния символ в този паметен ден, защото не обича бижута. Той сложи пръстена на Кейт с думите "С този пръстен се венчавам за теб, ще те почитам с тялото си и ще деля с теб всичките си земни блага". Брачният пръстен на Кейт е много ценен, тъй като е изработен със злато от планините в Уелс.