Открита е още една жертва на водната стихия, която заля варненския квартал "Аспарухово" на 19 юни, съобщиха от областната дирекция на МВР в крайморския град.

Сигнал за забелязано женско тяло във водата на канала море-езеро в квартал "Аспарухово" е подаден около 18.30 часа днес.

Спасителни екипи са се отзовали на мястото.

Тялото е било извадено на брега е се извършват процесуално-следствени действия за идентифициране на жената.

С нея жертвите на вчерашната водна стихия стават 11.

Приливна вълна, спуснала се от гористата местност над кв. „Аспарухово", заля на 19 юни част от варненския квартал, разруши и изрови улиците, помете коли, събори жилищни постройки и отне човешки животи.

В града коментират, че възможните обяснения за причината за бедствието са три -безразборната сеч в гората над квартала, непочистените дерета и огромната природна стихия.

Точният брой на пострадалите все още се уточнява. По-рано от здравното министерство изпратиха допълнителни екипи към Варна, за да помогнат на колегите си.

Близо 300 пострадали от бедствието в „Аспарухово" ще получат извънредна финансова помощ от Министерството на труда и социалната политика. Това заяви във Варна министър Хасан Адемов.

Финансовата помощ е в петкратния размер на гарантирания минимален доход - 325 лв. и се отпуска на всички идентифицирани лица, които попълнят заявление до Регионалната инспекция по труда. Адемов присъства на заседанието на кризисния щаб в морската столица.

„Подготвя се и проект с постановление на Министерски съвет, с което да се подпомогнат семействата на загиналите с еднократна помощ в размер на 10 000 лв. Става въпрос не само за Варна, но и за Добрич и Велико Търново. Човешкият живот няма цена, но най-важното е опечалените да бъдат подкрепени по някакъв начин", коментира Адемов.