Около 4-4,2 милиона лева ще струва организацията на Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени Банско. Надпреварата ще се състои на 25 и 26 януари. Това обяви босът на родната федерация по ски Цеко Минев.

Най-добрите алпийки ще мерят сили под Тодорка в спускане и супергигантски слалом. Състезанието от календара на престижната верига за Големия кристален глобус е под номер 7 за Банско.

„Имахме предварителна среща с Община Банско, ще продължат да подкрепят ски зоната и големите световни събития като Световната купа, това не може да бъде прекъснато, защото зимните спортове и туризма са водещи за общината”, сподели Цеко Минев.

„Предварителните бюджети за организацията на Световната купа предвиждат да струва между 4 млн. лв. и 4.2 млн. лева, защото имаме две скоростни дисциплини, на дълги трасета, изискват много екипировка, техника, осигуряване, десетки километри мрежи, подготовка и какво ли не. Такъв тип състезания са много трудни да правене, защото изискват много голям ресурс от хора, време и материали, защото се работи и високо в планината. Оказва се, че няма и спасителни хеликоптери в България, наемаме два то чужбина, както и екипите с тях. 30 тира с техника пристигат от Австрия и други държави, за да докарат всички необходими материали, за да бъде пистата осигурена. Човек като чуе такава цифра, му се струва голяма. В Европа тази дума е за ден в евро. При нас трудът тук от една страна е доброволен, от друга е нещо, което в Австрия или Швейцария струва много повече”, каза още Цеко Минев.

Повече от 60 от най-големите звезди на алпийски ски ще стартират в двата дни от последния уикенд на януари. За първи път в Банско приема белия керван през януари - месецът, който по принцип е запазен за най-големите ски дестинации.

„Това, което правим като федерация е признато от всички специалисти, като еталон за най-високо качество. Тук не става дума за печалба - печалбата се крие в имиджа на държавата, показваме страната като добра дестинация за туризъм”, завърши Цеко Минев.

По програма на 23 януари е предвидена тренировка за дамите в спускането. На 24 януари е предвиден концерт в Банско, а след това ще се състои и официалното откриване. Първият старт е от 10.45 часа на 25 януари (спускане), а от 10.15 часа на следващия ден е Супер-Г надпреварата.