Националните състезателки Невяна Владинова и Татяна Воложанина са с контузии и в момента не тренират. Това разкри президентът на БФХГ Илиана Раева, която беше днес гост на пулта на коментатора на държавното първенство за ансамбли Станислава Кръстева.

Раева каза, че поради нарушения тренировъчен процес, поради невъзможността състезателките да бъдат в залата, след подновяване на тренировките някои състезателки са получили контузии, които са резултат точно поради нарушения тренировъчен ритъм на всички по време на периода на карантината заради СOVID-19.

"Невяна Владинова има травма във врата, възстановява се, но в момента не тренира. Татяна Воложанина е получила травма на глезена, но тя не е тежка и с нея всичко ще бъде наред в най-кратки срокове. Катрин Тасева има лека травма, но тя тренира, макар и не с пълни натоварвания. Леки болежки в крака има и Боряна Калейн, но тя също си тренира нормално, като леко щади болния крак, а Лъчезара Пекова е с фрактура на стъпалото", каза Раева.

Тя благодари на всички клубове за прекрасната работа, която са успели да свършат за толкова кратко време и сподели и виждането си за това как би трябвало един треньор да бъде подкрепен, когато работи правилно, мотивирано и методично, независимо от това, че на дадено състезание нещата може да не са се получили.

Раева следи изкъсо подготовката на всички национални отбори и каза, че ансамбъл -девойки е преобразен, много по-мотивиран и силен! Днес след края на надпреварата при девойки старша възраст националките ще изиграят в зала "София" своята композиция с 5 топки.

Илиана Раева разкри новината, че в БФХГ е получена покана за второто издание на онлайн турнира на Русия, като всички български гарнитури (ансамбъл и индивидуално) девойки и жени ще участват, но всеки отбор ще представи различен брой съчетания. Състезанието ще бъде в средата на септември, а в България момичетата ще се състезават от зала "София".

Засега Европейското първенство е насрочено за ноември, но предстои ново събиране на Европейската централа за вземане на крайно решение дали тази година ще има шампионат на Стария континент или не.
Раева подчерта, че всички национални състезателки тренират с нагласата, че Европейско първенство ще има, пък "накрая каквото се реши, това ще бъде".


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.