Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева не спести похвали за играта на ансамбъла в първия ден на Световната купа в София. Раева заяви, че момичетата ни са играли много добре, дори прекрасно.

Раева: Ако Неви бе изиграла всичко чисто, можеше да поведе в класирането

След първото изиграване в многобоя (на пет топки) Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова поведоха в класирането с оценка от 24.950.

„Ансамбълът – много добре, прекрасно бих казала. Много силна игра. Има някои неща, които Весела смяна да коригира след Световната купа. Те мисля, че ще подобрят още повече играта и оценката, и съм много щастлива, защото композицията с топки много се коментира. Тя бе показаха в много добра светлина. Видя се, че е много силна“, каза Раева, която поясни също така, че промени ще бъдат правени само на 5 топки и ще подпомогнат повишаване оценката на трудност.

 „Голямо браво на момичетата. Утре трябва да са концентрирани и да си изиграят съчетанието. Много съм щастлива, защото това е второто им изиграване, а показват много силна игра. Всеки силен старт е много важен. Харесва ми как се мобилизират и колко концентрирани  и уверени излизат на терена. Много висока оценка за ансамбъла днес“, коментира Раева.

„Не мисля, че вече са достигнали това ниво на психологическа подготовка, че да излизат винаги така концентрирани, както днес“.

„Похвалих ансамбъла и ги разцелувах. Казах им какво не им се е получило. То обаче е твърде невидимо за обикновения зрител“.

„Искам нашите момичета да имат вяра в себе си. Генерално проблемът на състезателите ни е вярата в себе си. Няма пречка. Нужен е още малко опит. Самочувствието идва с победите. За да спечелиш, трябва да си кажеш, че толкова си работил, искаш и можеш. Всички момичета са много талантливи. За голям спортист се иска самочувствие, увереност,  психическа устойчивост. Има си начин, методика. Прави се на състезания. Вярват си, но могат още. Могат да са шампиони. Те знаят, че са силни Аз им казвам, че са толкова силни, че могат да станат шампиони в многобой. Искам да видя съчетание изиграно от до и да видим каква оценка ще получат. Искам да повярват, че могат да са номер 1 в света в многобой. Или може би аз искам повече, отколкото трябва. След днешния ден, гордея се много и с Катрин, и с Невяна, и с ансамбъла. Безкрайно съм щастлива и се гордея“, допълни Раева.