Президентът на федерацията Илиана Раева заяви, че е оптимист за предстоящото Световно първенство Тя очаква изключително трудно и много оспорвано състезание в Баку. 

Тя говори вднага след края на последното контролно състезание на българските гимнастички, което се проведе пред препълнената тренировчъна зала в Арена Армеец в София. 

„Ансамбълът беше силен, отговорен и концентриран в представянето си. Спазват указанията на треньорите. Пореден състезателен ден, в който се справят изключително добре. Много съм доволна от представянето. Пожелавам да работят така до последния ден“, започна Раева.

„Има оптимизъм. Имаме шансове при ансамбъла, както и в индивидуалното. Мисля, че имаме правото да сме оптимисти, че ще завърнем щастлив и доволни от световното в Баку“.

„Боряна започна силно, но накрая се поотпусна и допусна грешка на бухалки. Такава грешка ще е крайна неуместна на световното. Имаме да работим върху това да запазваме концентрацията до края на всяко състезание, да е хладен ума и да има контрол върху всичко“.

„Да не говорим предварително, защото всяко едно състезание е само за себе си. Момичетата трябва да играят цели 3 пъти преди изобщо да дойде борбата за квотите. Концентрацията трябва да е най-високо ниво. За това се изисква специална подготовка в тренировките. Тежко е, но положението е такова за всички. Няма нищо страшно и недостижимо, мисля че всичко ще е добре“.

„Проблемът със съдиите не е изчистен. Тепърва ще се говори повече за него даже. Има голям прогрес в съдийството, но то все още не е обективно. Всеки има съмнение, че съдийството ще е претенциозно. Русия, Италия, всеки има претенции за оценките си. Очаква ни много сложно състезание в индивидуалната надпревара“

„Оценката за артистичност и изпълнение се оказва изключително ключова през цялата година. Там се получават големи разлики в образуването на оценките. Спокойно съм обаче. Момичетата са отговорни и са наясно с качествата си, силата си и класата си. В крайна сметка това е само едно състезание, в този век няма гилотини, така че независимо от крайния изход ще продължим да работим по този начин и да търсим максимално добри класирания“, завърши Раева.