Световната купа по художествена гимнастика в София започва днес. Точно в 10:30 часа в „Арена Армеец“ ще бъде поставено начало на красивата надпревара, в която страната ни ще бъде представена от индивидуалистките Невяна Владинова и Катрин Тасева, а в отборното съревнование Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Крякова и Ерика Зафирова ще се борят за призовите места.

В петък и събота ще се проведе битката за многобоя, която се явява и квалификация за финалите в неделя.

Деветото поредно издание на турнира в българската столица предизвика огромен интерес. Едни от най-изтъкнатите гимнастички ще се борят за медалите на килима в зала „Армеец“.

Раева: Момичетата не трябва да се поддават на свръхжеланието за игра

В индивидуалното конкуренция на нашите „златни момичета“ ще бъдат миналогодишната Кралица на Световната купа у нас рускинята Александра Солдатова и сънародничката ѝ Екатерина Селезньова, която в последния момент замени Арина Аверина, Линой Ашрам и Никол Зелихман от Израел, Влада Николченко и Виктория Онопринко от Украйна, Анастасия Салос и Алина Харнаско от Беларус, Милена Балдасари и Александра Аджурджукулезе и още много други.

При ансамблите фантастичната ни петорка ще се състезава с Австралия, Беларус, България, Египет, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Япония, Казахстан, Мексико, Русия, Словения, Украйна и САЩ.

От заявките за тазгодишното издание на Световната купа липсват само Испания и Азербайджан. Освен това, в дните непосредствено преди надпреварата стана ясно, че Сборная ще пристигне с ансамбъла на Санкт Петербург.

Индивидуалният многобой стартира днес с изиграванията на обръч и топка. Първа от българските на килима ще излезе Катрин Тасева, която е със стартов номер 18 в Група А. Кати ще започне с топка.

Капитанът на индивидуалното Невяна Владинова е в Група С с 22-ри номер и ще се появи на терена след 15 часа.

Краят на първия състезателен ден ще поставят ансамблите с изиграванията на композициите им на 5 топки. Нашите нови „златни момичета“ са в Група В и ще излязат трети поред.

Неви - под светлините на прожекторите в София

В събота многобоят при индивидуалното ще продължи с изиграванията на лента и бухалки, а ансамблите ще представят съчетанията си на три обръча и два чифта бухалки.

Освен това на 13 април ще се състои и официалното откриване на надпреварата.

В неделя са финалите на отделните уреди при индивидуалистките и съчетания в отборното съревнование.

Главен съдия на турнира ще бъде Даниела Велчева, а златната Християна Тодорова за първа година ще арбитърства на ансамблите.

И тази година ще бъде излъчена Кралица на Световната купа. Победителката, която ще бъде избрана от акредитираните представители на медиите, ще получи уникална корона, изработена от словенски бранд, който е един от най-големите европейски производители на бижута.

Ина Ананиева: Гордея се с всяко момиче от ансамбъла

Припомняме, че в предходните две издания на турнира короните получиха Невяна Владинова (2017) и Александра Солдатова (2018).

Билети за изящната надпревара има в мрежата на EPAYGO.

Златно момиче ще оценява диамантените гимнастички

Цялото състезание ще бъде излъчено в ефира на NOVA SPORT, а части от него в събота и неделя ще бъдат предавани пряко по NOVA.

Всички новини около турнира ще може да намерите и в специалната секция на Gong.bg.


ПРОГРАМА  - 12 април

10.30 – 12.20 - Индивидуален многобой Група А - обръч и топка - Катрин Тасева със стартов номер 18, като започва с топка

12.20 – 12.35 -Почивка/Прекъсване

12.35 – 14.25- Индивидуален многобой Група В – обръч и топка -

14.25 – 15.05 -Почивка/Прекъсване за обяд

15.05 – 16.55 - Индивидуален многобой Група С – обръч и топка - Невяна Владинова със стартов номер 22, като започва с топка

16.55 – 17.15 - Почивка/Прекъсване

17.15 – 17.55 - Ансамбли | Група А | 5 топки

17.55 – 18.05 - Почивка/Прекъсване

18.05 – 18.40 - Ансамбли | Група B | 5 топки - Ансамбълът на България е със стартов номер 3