Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева остана доволна от подиум тренировката на грациите преди началото на Световната купа в „Арена Армеец“ София. Раева обясни, че момичетата трябва да са спокойни и да не се поддават на емоциите и свръхжеланието за игра.

Турнирът, който се провежда у нас за девета поредна година, започва на 12 април и ще продължи до 14 април. България ще бъде представена от ансамбъла за жени и индивидуалистките Невяна Владинова и Катрин Тасева.

„Момичетата направиха много добра подиум тренировка, с голямо желание, допуснаха се грешки, което за нас в художествената гимнастика е добра поличба. Смятам, че са готови, наясно са, че конкуренцията ще е сериозна, вълнение има. Мисля обаче, че са много овладени“, започна Раева минути след подиум тренировка.

Илиана Раева

източник: LAP.bg

„Момичетата винаги много се вълнуват, когато играят в България, знаете колко е емоционална публиката ни. Тя винаги ги вдига. Това, колкото е хубаво, е толкова и опасно. Точно това им казах, че трябва да са абсолютно спокойни, да не се поддават на емоция и свръхжелание за игра. Трябва да изиграят съчетанията си с чувството и емоцията, с която го правят на тренировка“.

„Трудно се намира балансът между емоциите. Много трудно. Независимо, че имат опит, всяко състезание си е само за себе си. Всяко състезание носи собствен заряд. Никога не може да си на сто процента убеден, че ще можеш да овладееш нещата, така както искаш. Така че, да пожелаем успех на момичетата“.

„Мисля, че представянето на Русия на Световната купа в Пезаро е изиграло решаваща роля за промяната в заявките за София. Това, че ансамбълът във  втория ден допусна много грешки. Предстоят три Световни купи една след друга. Ние си играем за нас. Това, че Русия не е с първия тим, нищо не означава. Тук са всички претенденти за медали от Световно и Олимпиада, така че нас ни вълнува нашата игра, а не кой е дошъл“, допълни Раева.

„Да не дърпане дявола за опашката. Нека пожелаем успех на момичетата и да вярваме, че ще покажат съчетанията без грешка. Познавам Ерика Зафирова много добре. Тя има много сериозна психологическа устойчивост. Не съм изненадана, че така се вписа. Имах някои притеснения, но вярвах, че така както бе като индивидуалистка, така със самочувствие ще влезе и в ансамбъла, въпреки че тук отговорността е по четири“, продължи Раева.

„Конкретна цел никога не съм поставяла. Момичетата абсолютно осъзнават колко са силни и това, че при безгрешна игра могат да станат шампиони. Това тежи естествено. Товар е, но това е спортът. Те са наясно, че към спортистите на тяхното ниво и класа, има големи очаквания“.

„Неви (бел. ред. - Невяна Владинова) трябва да внимава за това, което трябваше да внимава и преди. Но аз за първи път виждам Невяна толкова спокойна, уверена и в такава добра форма. Неви е много различна от всички години, в които съм я виждала досега на състезания. И вярвам, че ще има успех утре. Желая ѝ го от сърце“.

„Неви е печелила Световната купа. Миналата година Катрин Тасева взе сребро в многобоя в Пезаро. Боряна Калейн е фантастична гимнастичка, тя е любимка не само на вас, журналистите, и феновете, тя е една от любимките на специалистите и съдиите. Нейните съпернички – в лицето на Невяна и Катрин - много добре знаят нейните възможности, но техните са не по-малки. Ние нямаме фаворит от трите. Която успее да покаже съчетанието си, е способна да стане шампион в многобоя. Вече имаме много стойностни съчетания като трудност“.

„Надявам се залата да е пълна, особено в събота и неделя. Независимо, че утре е работен ден, призовавам утре да избягате от работа и да дойдете“, каза Раева.

„Момичетата се вълнуват и искат да се покажат в най-добрата си светлина, не искат да разочароват феновете си. Това е товар, но те са състезатели от голяма класа и вярвам, че ще се справят“, завърши Раева.

Билети за Световната купа в София има в мрежата на EPAYGO.

За тези, които нямат възможност да бъдат в залата, турнирът ще бъде предаван в каналите на Нова Броудкастинг Груп. Цялото съревнование ще може да следите по NOVA SPORT, а части от него в събота и неделя по NOVA.