Видео игрите отдавна не са просто средство за забавление - за някои хора те са работа чрез която се издържат. И в случая не говоря за разработчиците на игри, а за т. нар. професионални играчи. В случай че сте в крак с популярната култура, то няма как да не сте чували израза “електронни спортове” или “eSports”. Е, точно електронните спортове са това, което превръща видео игрите в изключително доходоносна работа за стотици младежи по света.

Ако се чудите как така играенето на видео игри носи пари, при това големи, трябва да обърнете внимание на това каква голяма индустрия всъщност са електронните спортове. По дефиниция eSports означава форма на състезание, която се осъществява чрез електронни системи, или по-конкретно видео игри. С по-прости думи електронните спортове са организирани състезания по видео игри между професионални играчи.

Състезания по видео игри е имало още през 70-те години на миналия век, но те нямат почти нищо общо по мащаби, с това което наричаме електронни спортове днес. Сега се организират eSports събития в някои от най-известните стадиони и зали, които събират десетки хиляди посетители на място и милиони зрители онлайн. Рекордьор по посетители за 2015 година е събитието Intel Extreme Masters Katowice, проведено в Катовице, Полша, на което са присъствали 104,000 души. Събитието е включвало състезания по игрите League of Legends и StarCraft II с общ награден фонд за двете игри - $300,000.

League of Legends

източник: ESL

Сега след като имате по-ясна представа за мащабите на професионалните състезания по видео игри, нека обърнем внимание и на наградните фондове. Ако желаете да станете про играч и да изкарвате пари, печелейки турнири, но не знаете към коя игра да се ориентирате, бих ви посъветвал да започнете с Dota 2. Причината за това са турнири като The International 2016, който предложи рекордните $20,770,000 награден фонд. Наградата за първо място беше над $9,000,000, което направи членовете на отбора победител, Wings Gaming, милионери. 

Естествено до такива турнири достигат най-добрите от най-добрите играчи. Затова е важно човек да знае коя игра му се отдава и дали въобще има възможност да отделя достатъчно време и ресурси, за да се превърне в професионален играч. Все пак Dota 2 определено е електронният спорт с най-големи наградни фондове. Има обаче доста други игри, чрез които един запален геймър може да си вади хляба. Ежегодно се организират множество състезания за игри като League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Hearthstone, предлагащи солидни наградни фондове от хиляди, а понякога и милиони долари. Някои от тези игри (Dota 2, LoL, CS:GO) са отборни, а други (Hearthstone, StarCraft II) са индивидуални. Имат и различни жанрове, затова може да се каже, че има за всекиго по нещо. 

Counter-Strike

източник: ESL

В България също има професионални играчи, които постигат успехи на международната сцена и печелят нелоши пари от това. Миналият месец, например, се състоя събитието Intel Extreme Masters Oakland, в Оукланд, САЩ, което предложи турнир по League of Legends с награден фонд $100,000. Участие в него взеха някои от най-добрите отбори в света. В крайна сметка турнирът беше спечелен от отбор Unicorns of Love, в чийто редици играе българинът Здравец “Hylissang” Гълъбов. Общата сума, която той и съотборниците му прибраха за успеха е $50,000. Друг пример за успял български про играч е Иван “MinD_ContRoL” Бориславов, който играе в един от най-добрите Dota 2 отбори - Team Liquid.

Освен парите от наградни фондове, играчите могат да взимат и заплати, в случай, че играят за дадена организация. От видео игрите може да се печели и по много други начини, но тях ще ги оставим за някой друг път. 

Както всички останали професии и професионалният гейминг изисква жертви и усилия, които не всички могат да дадат. В България про играчите са малко, но почва за развитие все пак има. Ако вие сте човек, който иска да се занимава професионално с гейминг, една от първите стъпки, която може да направите е да участвате в някой от онлайн турнирите на платформата ESL Play.

Електронните спортове са голяма световна индустрия, която изглежда, ще продължава да расте през 2017 година. Радваме се, че от България също излизат професионалисти и си пожелаваме още по-големи БГ успехи през 2017!