За хората, които следят електронните спортове, наименованието “ESL Pro League” вероятно говори нещо. Но ако сте от тези, които си нямат идея какво е това, то сега е момента да научите.

ESL Pro League е най-голямата лига по електронния спорт Counter-Strike: Global Offensive, в която участват най-добрите отбори в света. Организира се от ESL (Electronic Sports League), в съдружие с ESEA (E-Sports Entertainment Association) от 2015 година насам. В момента предстоят финалите на четвъртия сезон на лигата, които ще се проведат в Бразилия следващата седмица.

ESL Pro League се състои от 2 дивизии: Европа и Северна Америка. В предишните сезони по 12 отбора участваха във всяка от тях, но в Сезон 4 броят на отборите беше повдигнат на 14. В следствие от това се увеличи и броят на участниците във финалите: от 8 на 12 (по 6 от дивизия). Така Топ 6 отбори от всяка дивизия се класират за тях. Самият редовен сезон протича в рамките на 11 седмици, през които отборите играят един срещу друг. Класирането от сезона може да видите тук

източник: ESL Pro League

Финалите ще започнат с групова фаза, състояща се от 2 групи от по 6 отбора. Най-добрите 3 отбора от всяка група ще продължат към плейофите, където ще се определи крайният победител.

Наградният фонд на ESL Pro League е $750,000, което го прави едно от най-значимите CS:GO събития за тази година. Важно е да се отбележи, че част от наградния фонд ще получат не само участниците на финалите, а и останалите отбори от редовния сезон. Така всички 28 отбора печелят някаква сума.

И сега идваме до въпроса “Как се стига до ESL Pro League?” Истината е, че пътят не е никак лесен. Може да се каже, че Pro лигата е върха на пирамидата, под който има няколко стъпала. 

източник: ESL

Най-ниското стъпало е ESL Open League, отворена лига, в която всеки CS:GO отбор може да се запише. При нея броят на отборите участници е неограничен. Тя завършва с плейофи, от които Топ 16 отбори се класират за следващия сезон на ESL Major League. 

ESL Major League е следващото стъпало. В тази лига участие взимат 64 отбора. Най-добрите отбори от нея се класират за следващия сезон на ESEA Premier Division.

ESEA Premier Division е последното стъпало преди ESL Pro League. Отборът, завършил на 1-во място в плейофите на тази лига, получава място в следващия сезон на Pro League.

Както се вижда, пътят до върха е изключително труден, но определено си заслужава. Важно е да се каже и, че правилата се изменят всеки сезон. 

Сега следва да видим кой отбор ще получи званието Шампион на ESL Pro League Season 4. Силите са крайно изравнени, така че може да очакваме оспорвани мачове, а те винаги изваждат на показ най-доброто от играчите. Дали SK Gaming ще защитят титлата си от миналия сезон и ще затвърдят популярното мнение, че са най-добрия отбор или ново име ще спечели трофея, предстои да разберем.

Не пропускайте финалите следващата седмица, от 26-ти до 30-ти октомври! Събитието отново ще има специална страница в сайта Vbox7, където ще може да гледате мачовете.

За още информация относно ESL Pro League, посетете официалния сайт.