G2 Esports се класира за последния CS:GO финал в историята в "катедралата на Counter-Strike" LANXESS Aрена. "Самураите" победиха с 2:0 Astralis във втория полуфинал на IEM Кьолн 2023 и утре ще спорят с ENCE за титлата от легендарния турнир. В отделните част G2 се наложи над датския състав, с 16:12 на Ancient и 16:9 на Inferno. Босненските братовчеди Никола "NiKo" Ковач и Неманя "huNter-" Ковач бяха в основата на успеха със съответно 43 и 46 убийства, а руският 18-годишен снайперист Иля "m0nesy" Осипов добави още 41.

На първата карта, която бе избор на Astralis, "червените" се представяха феноменално в хода на турнира и особено на Т-страна. G2 обаче бе достатъчно подготвен и даде само 5 рунда на съперника си през първото полувреме, преди от своя страна да изиграе фантастични нападения и да открадне избора на Astralis.

Inferno също стартира отлично за "NiKo" и компания. Във втория рунд босненската суперзвезда собственоръчно повали целия противников отбор, само дни, след като "m0nesy" направи едно от отиграванията на годината на същата карта.

G2 Esports дръпна със 7:1 рунда, но тогава Astralis демонстрира пробуждане. Капитанът на червените Бенджамин "blameF" Бремер записа 24 убийства на картата, но това не бе достатъчно. Така Astralis ще завърши ерата си в CS:GO без да успее да стигне до финала на знаменития турнир в Кьолн. Същото важи и за един от най-добрите снайперисти в играта Николай "dev1ce" Реедз, който завърши двубоя като лидер на тима си с 41 убийства, но остава с горчивината от неуспеха да играе в гоелмия финал на IEM Кьолн.

На финала G2 Esports излиза в битка срещу ENCE, който надви Team Vitality с 2:1, в битка до 3 победи от 5 карти, а срещата стартира точно в 17:00 часа. Шампионът ще завоюва 400 хил. долара от наградния фонд и място на IEM Катовице 2024, който ще се играе на Counter-Strike 2, която предстои да излезе на пазара съвсем скоро.