Финландският ENCE стана първият финалист на IEM Кьолн 2023. Снайперистът на тима Алваро "SunPayus" Гарсия изведе тима си до финала в "катедралата на Counter-Strike" LANXESS Арена с изключително представяне срещу един от фаворитите за титлата - Team Vitality. Испанският геймър завърши с умопомрачителните 76 убийства в рамките на трите карти, които се изиграха.

Мачът започна на Mirage, на която ENCE поведе в резултата, след 16:14 рунда.

След това двубоят се прехвърли на Nuke, където една от звездите на съвременния CS Матийо "ZywOo" Ербо и съотборниците му в тима на "пчеличките" изиграха силен мач, за да сломят съпротивата на "SunPayus" и неговите 31 убийства. "ZywOo" завърши с 24, а с по над 20 за Vitality завършиха още "Magisk" и "Spinx".

Така се оказа, че спорът между Мейджър шампиона и победителя от IEM Далас 2023 трябва да се реши в трета карта - а именно Vertigo. Там Гарсия отново демонстрира фамозна класа със снайпера като бе в основата на успеха с 16:7 рунда, със своите 24 убийства. Също толкова добави и Павле "Maden" Бошкович.

По този начин ENCE си гарантира минимум 180 хил. долара от общия награден фонд на стойност 1 млн. Финалът е утре, а съперник ще бъде победителят от G2 Esports срещу Astralis.