Последният в историята CS:GO IEM Кьолн не спира да поднася изненади. След като още преди плейфоите действащият шампион FaZe Clan отпадна, късно снощи финландският ENCE с 2:1 победи световния лидер Heroic и си осигури място директно в полуфиналите в LANXESS Арена.

Това означава, че за втора поредна година ще гледаме испанския снайперист Алваро "SunPayus" Гарсия в толкова напреднала част от турнира, след като през 2022-ра той бе част от състава на Movistar Riders, който достигна до топ 4.

Именно Гарсия даде тон за триумфа над Heroic късно снощи. "SunPayus" завърши с 26 убийства при успеха с 16:12 рунда на Nuke. На Overpass датчаните бяха много по-прецизни и пратиха развръзката на мача в трета и последна карта, след 16:9.

Решаващата битка беше на Mirage. Привидно тя започна по-добре за тим номер 1 в ранглистата на HLTV, като Heroic водеше с 8:7 рунда, след Т-страната си. Страхотното представяне на Алваро Гарсия обаче продължи - той завърши и тази карта с 26 фрага (20 от които със снайпер), а с цели 30 се отчете израелецът Гай "NertZ" Илуз.

Така финландският тим изтръгна обрата до 16:14 и се класира директно за полуфиналите на IEM Кьолн 2023, докато Heroic ще започне мача от първия кръг.