Бразилският отбор по електронни спортове LOUD стана шампион на най-големия турнир по VALORANT за годината, в Истанбул. Във финала на VCT Champions момчетата от Южна Америка победиха представителя на САЩ OpTic Gaming с 3:1 и си отвоюваха 300 хил. долара от наградния фонд на турнира.

LOUD повтори успеха си срещу този опонент от предишната фаза, когато спечели с 2:0, за да си осигури място на големия финал. Срещата започна равностойно като двата тима си размениха по 7:5 на Ascent и бяха необходими продължения, за да стана ясно кой ще вземе ранно предимство в битката за титлата. В крайна сметка LOUD нанесе първи удар, след 15:13 рунда.

Отговорът на OpTic обаче бе мечтаният. Американският тим се наложи с 13:6 на Bind, като дръпна с 10:2 при смяната на ролите и напомни на всички, че успя да спечели срещу LOUD в група, където двата тима бяха заедно.

Спорът на карта номер 3 също не бе решен в редовните 24 рунда. Всяко от полувремената на Breeze завърши с абсолютна равностойност от 6:6 и отново LOUD се оказа по-добър в ключовия момент, затваряйки успех с 16:14.

Така дойде и битката на Haven, където бразилският тим дръпна с 3:0. Все пак OpTic държеше разликата скъсена, но всичко се обърка след смяната на ролите. Силната игра на Фелипе “Less” Басо направи разликата 10:5 за LOUD, а съперникът взе тактически тайм аут. Това обаче не даде резултат и с брилянтно действие 1 срещу 3-ма от Густаво “Sacy” Роси LOUD се доближи на рунд от победата, която дойде още в първия възможен момент.

MVP на мача стана Ерик “aspas” Сантос, а бразилският тим се изкачи на световния VALORANT връх. За OpTic остана 2-то място, както и 150 хил. долара от наградния фонд.

снимка: gettyimages