Поредният ден от най-силният турнир по VALORANT за годината отмина и нови два отбора отпаднаха от шампионата VCT Champions в Истанбул, Турция. В изключително равностоен и вълнуващ мач FunPlus Phoenix надделя над XSET с 2:1 победи в среща от долната част на плейофите. Американците поведоха в резултата, след 13:11 на Pearl, но FPX успя да изравни резултата с по-добра ефективност на Bind. След 13:10 в полза на „фениксите“ битката трябваше да бъде решена на Ascent.

Битката между двата отбора стигна до кулминационния си момент, когато при изоставане с 11:12 и своеобразен мач-пойнт за противника, геймърите от нападащия тим на XSET успяха да заложат Spike и изглеждаше, че рундът ще бъде в тяхна полза. Украинецът Кирило “ANGE1” Карасьов обаче направи отиграването на вечерта и донесе победата за своя тим, убивайки оцелелите съперници и обезвреждайки Spike-а. Успехът за FPX означава място в топ 4 на шампионата и минимум 80 хил. долара от наградния фонд.

Сред финалната четворка попадна и DRX, който по-рано днес отстрани Fnatic, след победа с 2:1 с обрат. „Оранжевите“ спечелиха първата карта Icebox с 13:7, но не можаха да оползотворят аванса, натрупан на Ascent преди смяната на ролите от 8:4 рунда. Картата влезе в продължение, след добрия отговор на южнокорейците, а те спечелиха и първите допълнителни рундове, с което затвориха битката с 14:12.

Последната карта бе Fracture. Първото полувреме бе абсолютно равностойно 6:6, но когато DRX премина на атакуващата страна представянето бе много по-добро от това на противника и „оранжевите“ отпаднаха след 9:13. Fnatic си тръгва в подножието на топ 4, с 60 000 долара от наградния фонд, докато DRX е на две крачки от големия финал в Истанбул.

снимка: gettyimages