Представителят на Саудитска Арабия Мосаад Алдосари се справи с конкуренцията на повече от 20 милиона участниците, за да спечели еСветовното първенство на FIFA в Лондон.

Състезателят на Xbox "сбъдна мечтата си" след победа в общия резултат с 4:0 над белгиеца Стефано Пиня, който е специалист на Playstadion. Така Алдосари грабна и големия награден фонд от 250 хиляди долара. След предварителни квалификации от цял свят, до големия финал в "О2 Арена" достигнаха 32 състезатели от 19 държави.

"Тази победа оправдава всички усилия и себеотдаване от мен и моя отбор", сподели световният шампион. "Фантастично е да видя колко конкурентна става FIFA, но това е нещо, което не съм си представял. Да спечеля Големия финал на Fifa еСветовна купа и да стана световен шампион е сбъдната мечта за мен, моите приятели, семейство и привърженици."

"Да имам възможността да спечеля пред такава публика на живо е невероятно. Нямам думи в момента."

Квалификацията за турнира започна през ноември с повече от 20 милиона геймъри, които започнаха в онлайн пресявките. Най-добрите стигнаха до плейофите, а топ 32 и до събитието на живо в Лондон.

От FIFA пък останаха много доволни от събитието. "Големият финал на Fifa еСветовна купа 2018 предостави отлична възомжност да допринесем за професионализма в състезателния Fifa гейминг", сподели маркетинг директорът в световната футболна централа Жан-Франсоа Пати.

"Турнирът демонстрира подобрено ниво и изигра ключова роля във включването на нови играчи, фенове и зрители както през дигиталните, така и през традиционните платформи. Екосистемата продължава да се развива, а играта на Fifa играе ключова роля в окуражаването на повече млади играчи и по-широка публика по света да играят футбол - виртуално и физически."