В изключителен сблъсък на IEM Мейджър турнира по CS:GO в Рио де Жанейро действащите шампиони от турнира в Кьолн, FaZe Clan, бяха елиминирани още преди да се стигне до плейофите на състезанието в Бразилия. „Кланът“ загуби трета поредна среща в Legends етапа и се прости с надеждите си за защита на трофея, спечелен срещу NAVI в Германия по-рано през годината. Фин “karrigan” Андерсен и съотборниците му отстъпиха пред косовския Bad News Eagles с 1:2 карти в елиминационен мач.

Важно е да се отбележи, че BNE не е тим, който има стабилна организация зад гърба си и не разполага с ресурсите на FaZe, което прави изненадата още по-голяма.

Битката започна на Vertigo, където двата тима си размениха по 9:6 рунда на Т-страна и се стигна до продължения. Там FaZe Clan спечели първия рунд, но загуби следващите 4 и BNE направи крачка към оцеляването в турнира.

На Nuke обаче дойде подобаващ отговор. “ropz” и компания взеха 9 от първите 10 рунда на картата и в крайна сметка спечелиха картата с 16:8.

Така се стигна до решаващата битка на Mirage, където отново се стигна до продължения, след 11:4 за всеки от двата тима на СТ-страна. FaZe Clan обаче можеше да реши мача в своя полза още в редовното време, тъй като резултатът бе 15:10 в тяхна полза. „Орлите“ обаче отказаха да се предадат и превърнаха този мач в един от най-епичните сблъсъци във фолклора на IEM Мейджър турнирите.

Още в първото продължение BNE опря опонента си до стената, като с последователни тройни убийства от швейцареца Ригон “rigoN” Гаши „орлите“ поведоха с 18:16 и бяха на крачка от успеха. Класни отигравания на FaZe обаче изравниха и пратиха нещата във второ продължение при 18:18. Американският тим поведе с 19:18, но когато опитът се предполагаше, че ще изведе отбора до победа, видяхме знаменит обрат от косовските геймъри и пълен успех с 22:20.

Bad News Eagles обаче още не се е класирал за плейофите, в 4-я кръг на Legends етапа, тимът отново ще се бори за оцеляването си в турнира с награден фонд 1.25 млн. долара.

снимка: gettyimages