Съветът на Европейската атлетическа асоциация (EAA) прие препоръките на работната група, които биха довели до пренаписване на списъците със световни и европейски рекорди.

Европейските рекорди в леката атлетика също под въпрос

Докладът на екипа, който призовава за по-високи технически стандарти, повишени мерки за допингов контрол и нови изисквания за лична почтеност на носителите на рекорди, ще бъде изпратен на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), с препоръка двете организации да координират прилагането на нови правила за признаване на рекордите.

Коментирайки след заседанието на Съвета в Париж, което се проведе от 28 до 30 април, президентът на ЕАА Свен Арне Хансен заяви, че "рекордните постижения, които показват границите на човешките способности, са една от най-големите сили на лекоатлетическия спорт, но те нямат никакъв смисъл, ако всъщност хората не вярват в тях."

"Това, което предлагаме, е революционно, не само защото повечето световни и европейски рекорди ще трябва да бъдат заменени, а защото искаме да променим понятието за рекорд и да повишим стандартите за признаване, така че всеки да може да бъде уверен, че всичко е справедливо и напълно честно."

Стандартите, предложени от работната група, включват, че световните и европейските рекорди могат да бъдат признати само ако:

1) Резултатите са постигнати в състезания по списък от одобрени международни надпревари, при които могат да бъдат гарантирани най-високите стандарти за официално и техническо оборудване;

2) Атлетът е бил обект на одобрен брой тестове за допингов контрол през месеците преди реализиране на постижението; и

3) Взетата проба при допинговия контрол, след рекорда е съхранена и налична за повторно тестване за срок от 10 години.

Работната група е препоръчала още признаването на рекорд да бъде прекратено по всяко време, ако атлетът извърши нарушение на Антидопинговите правила или на Правилата за почтеност, дори и това действие да не влияе пряко на рекорда.

Текущите рекорди, които не са установени в съответствие с приетите стандарти, ще останат във вечната ранглиста, но признаването им като рекорди ще зависи от това, дали реализираните постижения отговарят на горните критерии.

"Това със сигурност е радикално решение, но онези от нас, които обичат леката атлетика, са уморени от облака на съмнения и намеци, който е висял над нашите рекорди твърде дълго", допълни президентът Хансен.

"Нуждаем се от решителни действия за възстановяване на надеждността и доверието."

"Сега ще отида на заседанието на Съвета на IAAF през август и от името на Европейската атлетика ще ги окуража да приемат това предложение", заяви Хансен.

"Междувременно ще се консултираме, заедно с нашите правни съветници, за да бъдем сигурни, че новите правила ще се изправят срещу всяко предизвикателство, което може да излезе насреща."

Президентът на IAAF Себастиан Коу, който присъства на заключителната сесия от заседанието в Париж отминалия уикенд, заяви:

"Това предложение ми харесва, защото подчертава, че ние (управителните органи), въвеждаме системи и технологии за борба с допинга, които са по-силни и по-безопасни от преди 15 или дори 10 години."

"Разбира се, за да бъдат приети новите Правила по отношение на световните рекорди IAAF се нуждае от глобално одобрение от всички континентални асоциации. Ще има атлети, настоящи носители на рекорди, които ще почувстват, че историята, която калибрираме отново, ще отнеме нещо от тях, но мисля, че това е стъпка в правилната посока и ако е организирана и структурирана правилно, имаме добри шансове да спечелим обратно доверието и на тези хора."

Оттук нататък на ред са юристите. Те трябва да очертаят правната рамка, която да гарантира безпроблемното прилагането на одобрените препоръки, а за да бъдат те напълно приложени на международно ниво, е нужно одобрението им от IAAF.

По информация на NOVA световният рекорд на Стефка Костадинова от 2.09 m в скока на височина няма как да бъде застрашен, дори и при евентуалното влизане в сила на нови правила. Постижението на Костадинова е записано по време на Световното първенство по лека атлетика в Рим 1987 г., което само по себе си гарантира спазването на всички технически правила за самото състезание, както и за провеждане на допинговия контрол. Освен това, като изключително популярен атлет Стефка Костадинова е била подлагана на стандартен допингов контрол през всичките си състезателните сезони.

Пълният доклад на работната група по въпроса с надеждността на европейските рекорди може да бъде разгледан на интернет страницата на Европейската атлетика.