Европейската атлетическа асоциация (EAA) създаде работна група, която да проучи надеждността на европейските рекорди в леката атлетика. Изпълнителното бюро на EAA определи следните лица в състава на работната група, които ще проучат всички европейски рекорди:

Председател:

-          Пиърс O'Колахан (IRL) - член на Състезателните комисии на EAA и Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) и ръководител на управлението за Световния шампионат по лека атлетика в Лондон 2017 г.

Членове:

-          д-р Клеменс Прокоп (GER) - президент на германската федерация по лека атлетика, председател на Окръжния съд в Регенсбург и издател на списанието "Спорт и право".

-          Рууд Кок (NED) - член на Управителния съвет на холандската федерация по лека атлетика (2007-2016), управляващ партньор на PwC.

-          Джани Мерло (ITA) - президент на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

-          Мирко Яалава (FIN) - Статистик на Европейската атлетическа асоциация.

-          Бил Глед (GBR) - Началник на кабинета на президента на ЕАА.

-          Имре Матрахази (HUN) - Технически мениджър на IAAF.

По повод решението президентът на EAA Свен Арне Хансен заяви: 

"Да постигнеш европейски рекорд - след като си коронован за европейски шампион - е върхът в нашия спорт в Европа. Притежателите на тези резултати трябва да бъдат добрите герои, чиито постижения са уважавани и признати, неподлежащи на съмнение от техните колеги спортисти и феновете на нашия спорт."

"Те трябва да са 100% достоверни и надеждни. В момента обаче съществува мнението, че случаят не е такъв с някои от постиженията, включени в списъка на европейските рекорди. Ето защо аз наредих този преглед."

Работната група ще анализира ситуацията през следващите месеци, преди да докладва на Изпълнителното бюро на EAA през септември 2017, давайки своите препоръки за промени и обосновка.

"Аз съм в постоянен контакт с президента на IAAF Себастиан Коу по този въпрос и IAAF ще наблюдава работата ни в тясно сътрудничество, преди да вземе решение за всички свои действия на световно ниво (световните рекорди по лека атлетика)." 

"Това очевидно е спорен и труден въпрос, който те ще наблюдават, така че работната група ще трябва да разгледа съвети и насоки от всички наши национални федерации-членки, както и от комисиите на IAAF и EAA."

"В същото време работната група ще трябва да получи информация от медиите, атлетите от миналото и настоящето, от обществеността, за да се осигури максимален дебат и прозрачност, преди да се стигне до някакви заключения", добави президентът Хансен.

Работната група ще използва всички налични методи за комуникация, за да се гарантира максимално почтен подход при извършването на този исторически процес по преглед на европейските рекорди в леката атлетика. 

Членовете на спортната общественост на длъж и шир, са поканени от EAA да участват със своите коментари и предложения на имейл адрес: recordsreview@european-athletics.org или чрез социалната медия Twitter, пишейки до председателя на работната група: @pierceathletics.

Интересен факт е, че в състава на настоящата работна група е включен и италианецът Джани Мерло, който разбуни духовете в първите дни на новата година, с писмото си до президента на IAAF, в което се настоява за анулиране на всички световни рекорди в леката атлетика, като стъпка в борбата с допинга. 

За така наречената "нова ера" във воденето на рекордите се заговори и преди година от Британската федерация по лека атлетика (UKA), когато отново бе предложено анулиране на върховите постижения в света за всички времена.

Много е вероятно препоръките на настоящата работна група, която се очаква да зададе посоката на действие в Европа, да бъдат приложени и в световен мащаб от IAAF. Ако се стигне до анулиране на европейските рекорди, България ще бъде потърпевша с две постижения при жените:

-          континенталния рекорд на Стефка Костадинова – 2.09 m на скок на височина (постижението е и световен рекорд); и  

-          континенталния рекорд на Йорданка Донкова – 12.21 на 100 m с препятствия.

В отговор на предложението за отмяна на всички световни рекорди от началото на тази година, Стефка Костадинова реагира остро против тази идея.