България остана без представители в категория до 81 кг на международния турнир "Странджа" в столичната зала "София". Пламен Петков отстъпи в оспорван сблъсък с 2:3 съдийски гласа на швейцареца Уке Смайли - 29-28, 29-28, 28-29, 28-29, 28-29.

Другият ни представител в лека-тежка категория на "Странджа" Благой Найденов по-рано днес също отпадна преди четвъртфиналите след поражение с 1:4 съдийски гласа от шведа Линдрон Нуха.

В първия рунд Петков се стремеше да стъпва постоянно напред, но не пускаше достатъчно удари и треньорският му щаб го инструктира да бъде по-активен с водещия си десен прав и да завършва с ляво кроше. Втората част бе накъсана от клинчове, като и двамата не записаха особено много попадения, като трудно осъществяваха комбинации. В началото на последните три минути Петков успя да направи успешно две леви крошета след десен прав, а и да блокира експлозивните атаки на швейцареца. В края на рунда двамата се впуснаха в размени и дори реферът на ринга отброи на Петков, след като дясно кроше попадна в главата му. За съжаление, съдиите отсъдиха победа за швейцареца с 3:2 гласа.

Пламен Петков е родом от Габрово и започва да тренира в боксов клуб "Чардафон", като миналата година под ръководството на треньора Драгомир Тотев спечели титлата от Държавното лично първенство за мъже в Ямбол след победа над Благой Найденов. През 2017-а за първи път участва в ДП за мъже в Пазарджик и печели сребърен медал, а същата година завоюива и първите си две отличия от международни турнири - сребро през ноември на състезанието "Адем Яшари" в Косово и титла на надпреварата за мъже до 22 години "Moldavian Belt" в Яши, Румъния. В предишното издание на "Странджа" Петков отстъпи на украинеца Валерий Харламов с 0-5 съдийски гласа на четвъртфиналите.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.