Височинните скокове във вода - Red Bull Cliff Diving са световна серия от състезания по скокове във вода, с изключително екстремен характер.

Ежегодно те събират най-добрите скачачи от цялото земно кълбо в надпревара със собствените си възможности и предизвикателството да полетят от 27м височина. Ускорението, което атлетите достигат, скачайки от платформата, е 9,8 м/с, така че само за 3 секунди след скока могат да се приземят с до 85 км/ч.

Нещо повече – по време на свободното падане участниците изпълняват въздушни фигури и превъртания, без да изпускат от фокус точката на приземяване.

Red Bull Cliff Diving

източник: Red Bull Content Pool

Какво още сe случва по време на скоковете?

Ето 4 неща, които екстремните спортисти трябва да преодолеят:

- Скачачите се приземяват във водата с два до три пъти силата на гравитацията

- Ударът е с такава сила, че забавя скоростта на атлетите от 85 км/ч до 0 км/ч в рамките на една секунда!

- Всеки един мускул на атлетите е активен на 100% по време на скока

- Всички мускулни групи трябва да са напълно стегнати преди спортистите да достигнат водата. Така участниците се предпазват от травми, които могат да имат тежки последствия.

“Всеки мускул, който не е изпънат или стегнат, ще боли изключително силно”, споделя Орландо Дуке, шампион от Red Bull Cliff Diving и носител на редица световни титли.

Скачачите трябва да изплуват възможно най-бързо от момента на приземяване За да не потънат прекалено дълбоко, атлетите разперват ръце встрани. Триенето им помага да забавят скорост, но отварянето на ръцете е ключово, за да останат близо до повърхността.

Променливите климатични условия могат да бъдат сериозно препятствие

Red Bull Cliff Diving се провежда единствено и само в естествени водни басейни. Вълни, приливи, отливи, както и силен вятър са част от метеорологичните условия, с които атлетите трябва да се преборят.

Първата спирка на сериите Red Bull Cliff Diving за 2019 година беше филипинският остров Палаван. Събитието се проведе на 13 април.