Баскетболната легенда и бивш играч на Лос Анжелис Лейкърс и Сакраменто Кингс Владе Дивац, който в момента е президентът на Олимпийския комитет на Сърбия, посрещна делегацията на Европейския шахматен съюз, водена от президента на съюза г-н Силвио Данаилов.

В нея участваха генералния секретар на ЕШС г-жа Сава Стойсавлевич, изпълнителният директор г-н Владимир Шакотич, президентът на Сръбската шахматна федерация г-н Миодраг Вукотич и гросмайстор Наташа Бойкович, делегат на Сръбската шахматна федерация в Олимпийския комитет.

Силвио Данаилов информира домакина за срещата на Борда на Европейския шахматен съюз (12-13 януари) и взетите решения за бъдещите планове и дейности на организацията.

Специално внимание по време на срещата беше обърнато на развитието и популяризирането на шахматната игра сред младите хора.

Дивац даде пълната си подкрепа за предвидените дейности и заяви, че Олимпийският комитет на Сърбия ще направи всичко възможно да помогне по отношение на кандидатстването с проекти за финансиране от международните фондове.

От своя страна Силвио Данаилов обърна специално внимание на подкрепата, която Европейския шахматен съюз оказва на Сръбската шахматна федерация по отношение на превръщането й в пълноправен член на Олимпийския комитет на Сърбия. Дивац потвърди, че той лично ще подкрепи това решение, веднага след приемането на новия закон за спорта в страната, което се очаква да стане скоро.

В края на непринудената и приятелска среща Владе Дивац подари на Силвио Данаилов подарък и го покани на мача от баскетболната Евролига между Реал Мадрид - Партизан Белград, който ще се проведе на 19 януари в Мадрид.