Турската федерация по шахмат се отказа от организирането на Европейското първенство за жени догодина и отправи обвинения в унизително отношение към тях от страна на новия президент на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов.

Босът на турския шахмат Али Нихат Язичи в отворено писмо съобщава, че страната му е принудена да се откаже от индивидуалния шампионат на Европа за жени, който трябваше да се състои в Газиантеп през март 2011 г. В писмото Язичи обяснява, че неуспешните опити на неговата централа да общува по някакъв начин с шефовете на Европейския съюз през последните седмици, са довели до това, турците да търсят намесата на самия президент Данаилов. Той обаче също ги е игнорирал тотално.

"В резултат на оскърбителното и снизходително поведение от тяхна страна ние поискахме да се намеси Силвио Данаилов. Нито един от опитите не доведе до успех. Това наистина е разочарование за мен, като се отчете, че аз бях първия човек, който поздрави Данаилов веднага след изборите. Също така му пожелах успех през следващите четири години. Последното си официално писмо до него аз отправих на 24 декември. На него също не беше отговорено. Заради този несправедлив подход ние решихме да снемем от себе си пълномощията за организиране на Европейско първенство през 2011 г. Искам да добавя, че това съревнование можеше да влезе в историята, тъй като планирахме да осигурим награден фонд като на мъжкото индивидуално първенство на Европа", пише Язичи. Той уточнява, че призовият фонд на мъжкия шампионат догодина е 104 000 евро, а този в Газиантеп - 101 000 евро. БГНЕС припомня, че на изборите в Ханти Мансийск през септември тази година Данаилов спечели вота с 30 гласа срещу 24 за Али Нихат Язичи.