След като Турската федерация отказа да организира Европейското първенство по шахмат за жени през месец март, президентът на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов сподели пред Гонг от Канарските острови: “Защо не и България да приеме шампионата?! Стартираме нова процедура за избор на домакин след седмица в Белград”.

За пореден път Данаилов обяви високите си цели като бос на европейския шах: “Искам да направя професионално работеща организация, а не политическа каквато до сега беше. Искам Европейският шахматен съюз да заработи като УЕФА!”.

По отношение на 19-тия световен шампион Веселин Топалов, на когото е мениджър, Данаилов каза: “На неговата възраст, на неговите успехи и на неговата кариера, може единствено да бъде мотивиран да се пребори за нова световна титла! Това е единствената му сериозна мотивация. И сега такъв момент настъпва - ако спечели претендентския турнир, ще играе отново мач за световно първенство. Това е неговата мечта! През месец май вече ще видим истинския Веско! И дано отново успее да стане претендент и този път да победи Ананд!”.

Ето какво още каза Силвио Данаилов пред Гонг от Канарските острови:

“Създаде се един проблем от Турската федерация, която бе подписала договор с нас за организирането на шампионата през март месец. Явно са възникнали някакви проблеми, като предполагам какви могат да бъдат. Те се отказаха по най-скандален и глупав начин!

Първото събиране на борда на Европейския шахматен съюз ще бъде след една седмица в Белград от 12 до 14 януари. Тогава вероятно ще стартираме нова процедура по събиране на кандидати за организация. Мисля, че няма да има проблем по намирането на организатор, защото това е доста престижно състезание.

България може да бъде вариант! Защо да не може да организира Европейското първенство за жени?! България е чудесен вариант! Всички, които имат желание, могат да се кандидатират и според мен ще има доста кандидати.

Най-голямото ми предизвикателство за 2011-та година е да развием на нова професионална основа Европейския шахматен съюз. Да направя професионално работеща организация, а не политическа, каквато до сега беше. Също така да създадем една сериозна структура, която да работи занапред. Искам Европейският шахматен съюз да заработи като УЕФА! Това ни е задачата, въпреки че е много трудно. Вече искаме да е тотално независима организация, предстои ни много работа и това е голямо предизвикателство.

Веско Топалов в момента все още си почива. Турнирът на претендентите ще го мотивира много. Смятам, че на неговата възраст, на неговите успехи и на неговата кариера, той може единствено да бъде мотивиран да се пребори за нова световна титла! Това е единствената му сериозна мотивация. И сега такъв момент настъпва - ако спечели претендентския турнир, ще играе отново мач за световно първенство. Това е неговата мечта! През месец май вече ще видим истинския Веско! И дано отново успее да стане претендент и този път да победи Ананд!

Ще направим всичко възможно отново да проведем М-Тел Мастърс, въпреки че календарът е доста сгъстен. Още не сме водили преговори с основния спонсор. Но тъй като през януари ще се връщам в България за събранието на родната федерация, смятам да се срещна със спонсора. Хубаво е да продължим тази традиция, защото М-Тел Мастърс е изключително престижно събитие и влиза в световния календар на Големия Шлем в шаха. Ще направим всичко възможно, въпреки календара, дано намерим някакво компромисно решение.”