„Спортистите сме длъжници на българския народ и дано да зарадваме България!“, каза Стефка Костадинова пред камерата на Гонг след Общото събрание на Българския олимпийски комитет.

Председателят на централата коментира броя на спечелените до момента квоти за Игрите в Лондон: „Очакваме квоти още от борбата, бокса, леката атлетика, фехтовката, колоезденето, щангите и волейбола. Волейболистите ни са отбора на народа! Надявам се като всички нашите момчета да се класират за Лондон 2012. Има още доста време и аз като позитивен човек, се надявам нашите очаквания като българи да се сбъднат, нашите спортисти да се класират на хубави места на Олимпиадата. Дай, Боже, да имаме медали, но не искам да говоря колко и от кои спортове, защото когато човек потегля на голям старт с голяма кошница, винаги се връща с празна. Към момента работата около участието ни на Летните олимпийски игри в Лондон върви много добре. По това време преди Игрите в Пекин имахме 20 квоти повече – 8 от щангите и 12 от волейбола, но сега в предстоящите месеци ни очаква много усилена работа. Най-важното е спортистите, които са напълно обезпечени от държавата, ние като водачи на делегацията ни, в Лондон е направена цялата организация, за да може делегацията ни да се чувства комфортно“.

Председателят на БОК оцени и бюджета на централата от 2 748 000 лева и допълнителните 1 300 000 лева включени в тях от МФВС: „Държавата изпълни своите задължения към нас и допълнително финансира участието ни на Летните олимпийски игри в Лондон и Първите зимни младежки олимпийски игри в Инсбрук, всичко върви в срок“.

Костадинова ловко избегна всякакви коментари около възможността да бъде избрана за член на МОК, нещо за което преди няколко месеца намекна Патрик Хики с думите: „Цел №1 в живота и работата ми са Летните олимпийски игри в Лондон за момента. Позитивен човек съм и да стискаме палци на спортистите ни. Това е 4-годишен труд и те заслужават да застанат на мястото, което им се полага“.

Според председателя на БОК страната ни няма финансите да кандидатства и домакинства на Зимни младежки олимпийски игри. „Все още не мислим за такова нещо и не сме готови. За да си домакин на такъв форум, трябва да имаш много сериозна инфраструктура, голяма държавна парична помощ. В момент, в който целият свят се извива в тази финансова криза, няма да бъде честно ние да поискаме такива средства от държавата“, каза още Костадинова.