Олимпийският супершампион Майкъл Фелпс не е загубил нищо по време на трите месеца, в които бе наказан да не се състезава заради употребата на марихуана. В първото си състезание след Олимпиадата в Пекин, Куршумът от Балтимор завоюва две безкомпромисни победи (видео).

Най-титулуваният плувец първо се справи с лекота с конкуренцията на 200 метра свободен стил, а след това счупи хронометъра и на 100 метра бътерфлай – и в двата случая подобрявайки собствени рекорди от преди три години в Шарлът. Всичко това при условие, че Фелпс дори не си бе направил труда да бъде гладко избръснат от горе до долу, а банският му бе модел 2004 – почти антика предвид бързото развитие на тази индустрия.

„Бях много щастлив,” заяви Фелпс след края. „Няма значение как точно се чувствах в басейна, просто бях щастлив, че отново се състезавам. Това е най-важното. Все още имам желание и страст да се състезавам.” В свободния стил той записа време от 1:46.02, а в бътерфлая даде 51.72 секунди. По изчисленията на треньора му това е с 0.6 секунди по-бързо от показаното в тези дисциплини в Пекин.

След като бе наказан от плувната федерация на САЩ да не се състезава три месеца, Майкъл Фелпс обмисляше дори да се откаже. Веднъж минал през чистилището обаче, той реши, че в крайна сметка ще продължи и обяви, че със сигурност ще се пусне на Олимпийските игри през 2012 година, с което ще приключи.

Фелпс ще плува в още три дисциплини в Шарлът – 50 и 100 метра свободен стил и 100 метра гръб. Американската суперзвезда бе във вихъра си, позирайки за снимки, давайки интервюта и усмихвайки се на всички страни. Единственото, което го изненада малко, бе огромният медиен интерес, довел в басейна репортери от всички краища на света, като Великобритания, Франция и Япония.