Федерацията по плуване на САЩ отне за три месеца състезателните права на абсолютния рекордьор по олимпийски титли Майкъл Фелпс, заради фотография в британски вестник, на която очевидно пуши марихуана.

Плувната асоциация на САЩ също така спира финансовата поддръжка за Фелпс по време на тримесечната дисквалификация. От организацията поясниха, че нарушение на допинг правилата няма, но идеята на санкцията е да се изпрати "силно послание" на Фелпс, който спечели осем медала на Олимпиадата, относно неговия статут като модел за подражание на младите хора.

"Той разочарова много хора, особено стотици хиляди американски деца плувци, за които той е герой", се казва в комюникето на федерацията на янките.

Скандалната фотография, заснета през ноември в университет в Южна Каролина, беше публикувана от британския таблоид "Нюз ъф дъ Уърлд". Говорителят на плувеца Дрю Джонсън заяви, че Фелпс се чувства много зле за това, че е подвел толкова хора, но от друга страна е поощрен от поддръжката на феновете и спонсорите. Затова той ще се труди упорито, за да върне доверието на всички хора в него.

Фелпс на няколко пъти поднесе извиненията си за инцидента и получи подкрепата на Международния олимпийски комитет и Световната федерация по плуване заради своята искреност.

Фелпс спечели 14 златни олимпийски медала, което го направи най-успешния спортист в историята на Игрите, стартирали преди 113 години.