Двете национални състезателки по художествена гимнастика Боряна Калейн и Катрин Тасева изразиха задоволство от получения шанс да изпълнят целите си програми и да играят в многобоя на Световното първенство през септември в Баку, Азербайджан.

Невяна Владинова ще изпълни две от съчетанията си в квалификациите – на бухалки и лента.

Ръководството на федерацията и треньорският щаб обявиха, че разпределението на уредите за шампионата на планетата ще бъде в следната схема 4-4-2, а основната цел е спечелване на две квоти за Токио 2020 от индивидуалната надпревара.

"Много съм щастлива, че ми е гласувано доверието да играя четири уреда и да се боря за квота за предстоящите Олимпийски игри. Съчетанията ми са много сложни и с едни от най-високите стойности в света. За съжаление, регламентът не позволява и трите да играем в многобоя”, сподели Калейн пред официалната страница на БФХГ.

„Смятам, че това разпределение на съчетанията е най-правилното, тъй като най-важното за това Световно първенство е спечелването на две квоти за България. Мисля, че и трите имаме възможност да спечелим медали, както в отборното класиране, така и на финалите. Нашата задача с Катрин е малко по-тежка, но съм уверена, че ще се представим на необходимото ниво и ще се борим за медали в многобоя. Независимо от всичко, ние трите винаги ще бъдем заедно и ще се подкрепяме, защото заедно сме по-силни”, сподели още Боряна Калейн.

Нейната по-опитна съотборничка Катрин Тасева също коментира решението на ръководството на централа и треньорския екип.

Катрин Тасева

източник: БГНЕС

„Посветила съм години труд за този шанс, който ми се предоставя! Щастлива съм, че треньорите и ръководството са взели решение аз да се боря за олимпийска квота на световното първенство и по този начин ми дават шанс да участвам във всички финали! Аз съм убедена, че мога да се справя с тази отговорна задача. Световното не е по-различно състезание от всички до момента! Все още не съм в най-добрата си форма, но тренировките вървят много добре и съм сигурна, че до световното първенство не само аз, а целия отбор на България ще сме в страхотна форма”, сподели Катрин Тасева.

„Предстои ми сериозна работа и участие на световната купа в Казан. Напълно осъзнавам огромната отговорност и задача, които имам и ще дам всичко от себе си, за да успея. Всеки човек има нужда от една Неви в живота си и на състезателния килим. Аз съм щастливка, защото я имам”, добави още Катрин Тасева по адрес на капитана Невяна Владинова, която е в най-неизгодната ситуация, тъй като ще играе само два уреда – лента и бухалки.

БГНЕС
14 снимки