Примата в родната атлетика Стефка Костадинова отбеляза 20-годишнината от своя рекорд в скока на височина на турнир за сираци в столичната зала Христо Ботев. Над 300 деца от цяла България, лишени от родителски грижи, участваха в състезанията по баскетбол, тенис на маса и бадминтон. След турнира младите спортисти останаха на трибуните и бяха част от публиката по време на официалната част от празника.

В демонстративния турнир в скока на височина победителка бе Веселина Христова (на снимката) от спортното училище на Левски, която скочи 138 см от първи опит. След това летвата бе вдигната на 209 см -феноменалния рекорд на Стефка Костадинова, който е уникален и с това, че е поставен на Световното първенство в Рим през 1987. Председателят на БОК бе заобиколена от своите почитатели и дълго време раздаваше автографи.

Сред почитателите на Стефка се включи и треньор номер 1 у нас на 20-ти век - Димитър Пенев, личният й треньор и бивш съпруг - Николай Петров, хора от федерацията по лека атлетика и босове от спонсора на турнира.

„Чувствам се щастлива да празнувам сред децата, лишени от родителски грижи. Исках да им подаря този празник и смятам, че така ще се запомни най-добре този щастлив момент от живота ми. Мисля, че Бланка Влашич е най-близо до подобряване на моя рекорд. Хърватката ме счита за свой идол и затова ще се радвам, ако успее”, каза в типичния си стил на феърплей Стефка Костадинова.

Тя благодари на първо място на Николай Петров, без който нямаше да постигне тези изключителни успехи в спортната си кариера. Специално внимание Стефка отдели и на Атанас Търев, който винаги е бил до нея в тежки моменти.

Най-важното от тържеството в зала „Христо Ботев” бе радостта в очите на сираците, които бяха истински щастливи да се докоснат до идол като Стефка Костадинова. Примата отдели внимание на всички, разцелува победителите и пожела късмет на всички, които искат да се реализират на спортното поприще.

Междувременно бяха раздадени и едногодишни стипендии на 11 деца, които продължават своето образование във висши учебни заведения. Идеята бе на спортната федерация за деца в неравностойно положение, а за реализацията помогна и БОК.

„За първи път участвам в един толкова истински, толкова човешки празник. Дано и за в бъдеще има подобни инициативи за сираците. Децата бяха щастливи”, развълнуван сподели водещият на турнира Иво Райчев.