За пета поредна година в ефира на Дарик радио днес ще се проведе Коледен благотворителен търг с разпродажба на редица спортни артикули, модни и арт аксесоари, ваучери за почивка и др.

Инициативата е на предаванията „Ники Кънчев шоу", „Дарик кафе", спортно шоу „Гонг" и сайта Gong.bg, а по традиция събраните средства ще бъдат дарени в полза на Фонда за терапии на деца аутисти и на Фондация „Нашите недоносени деца".

И тази година десетки популярни личности, компании и слушатели на Дарик дариха безвъзмездно свои атрактивни вещи, за които ще се наддава в ефира на радиото, в сайтаGong.bg и във Фейсбук страницата на търга - Дарик Благотворителен търг.

„През цялата година популяризираме нашата инициатива, срещаме се с известни личности и компании, събираме артикули, за да може да съберем повече атрактивни вещи. Благодарни сме на всички, които през годините се включиха и продължават да ни помагат, защото каузите си заслужават", казва Ники Кънчев.

Вижте артикулите, за които ще можете да наддавате по време на Благотворителния търг

Сред атрактивните вещи тази година са плакет на Мария Гроздева, поднесен й от Иван Славков и БОК по повод спечелването на златния медал на Олимпийските игри в Сидни; фланелка на английския национален отбор на легендарния Глен Ходъл от мача Англия - България на „Уембли" през1979 г.; шапка Ferrari с личен автограф на Паоло Мартинели, дарена от пиара Максим Бехар; фланелка на Уесли Снайдер, осигурена от бившия играч на „Левски" Николай Димитров - Хичо; рамкирана снимка на Стив Макманаман с личен автограф, дарена от футболния отбор по футзал „Лозенец Юнайтед"; фланелка на „Челси" на английската легенда Джо Коул, с която е играл в Шампионската лига, която ни донесоха Александър Пашалийски и Шеймъс Оверенд; фланелки на Христо Янев и Дарко Тасевски. Футболистите на „Славия" Чавдар Янков, Мишел Платини и Георги Петков дават фланелки на отбора с лични автографи. И още спортни артикули: Цветан Димитров от „Адидас" дари екип с автографи на най-добрия национален ръгби отбор в света - Нова Зеландия; волейболистката Радостина Тенева ни дава фланелки с подписите на баскетболния отбор „Армани" Милано и гръцкия „Олимпиакос", както и фланелка на футболния отбор на „Олимпиакос" с подписите на гръцкия национал Костас Митроглу и аржентинската легенда Хавиер Савиола.

Сред другите артикули, които ще събират средства за недоносените деца и децата аутисти, са часовник и вина от Георги Радулов и Пламен Митев от „Агенция Митев-Радулов"; ваучери за почивка от „Кемпински Хотел Гранд Арена" Банско и Гранд хотел Поморие; комплект смесители за баня от колекцията Victoria на Roca, дарени от Серхио Кастро, Веселин Симов и Мария Ивчева от „Рока България"; картина на художничката Петя Георгиева; чисто нова плоча от албума The Division Bell на Пинк Флойд от Георги Рандев; книгата „Ето я нощта" на поета Калин Донков с личен автограф; графика на Христо Панев; автобиографичната книга за легендата на ЦСКА Стоян Орманджиев „И в Интер му сваляха шапка" с автор Румен Пайташев.

На 11 декември в студиото на Дарик ще гостуват Сандра - момичето, на което Дарик помогна с първото издание на Коледния търг и което по думите на Ники Кънчев „запали искрата" за инициативата, както и Нина Николова от Фондация „Нашите недоносени деца", Мина Ламбовски от Дневен център за работа с деца с аутизъм и специални образователни потребности „Тацитус" и Владислава Цолова, председател на Фондация „Стъпка за невидимите деца". В студиото на Дарик на живо ще свирят групите „Д2", „Конкурент", „Седем", ще пеят още Цецо Елвиса и Иво Танев.

За Коледния търг на Дарик

Вече пет години Дарик радио в лицето на предаванията „Ники Кънчев шоу", „Дарик кафе", спортно шоу „Гонг" и сайтът Gong.bg организират Коледен благотворителен търг, средствата от който Дарик дарява в полза на Фонда за терапии на деца аутисти и на Фондация „Нашите недоносени деца". През 2012 г. слушателите на Дарик дариха над 40 000 лв, а последното издание на търга събра 35 500 лв., които бяха разпределени по равно за двете каузи. С тези средства през последните няколко години са обучени над 500 специалисти за работа с деца аутисти, бе купена и важна апаратура за неонатологични отделения в цялата страна (слухов апарат за „Токуда", дифузори за „Майчин дом", както и 12 неонатални монитори за следене на виталните параметри на новородени недоносени деца за отделения в София, Русе, Хасково, Благоевград, Плевен и Търново)

Сред големите дарители през годините са еврокомисар Кристалина Георгиева, легендарният ексмузикант от „Юрая хийп" Джон Лаутън, Кирил Домусчиев и отбора на „Лудогорец", капитанът на националния отбор по футбол Ивелин Попов и още много други.