Европейският вицешампион по бокс от Пловдив 2006 Спас Генов научи едва в сряда съперника си за втората гала вечер на профибокса от сериите на APB, която ще се проведе в петък от 19 ч. в столичната зала „Христо Ботев”.

Спас трябваше да боксира в категория до 81 кг срещу представител на Казахстан, който обаче получил контузия и бе сменен от Серж Мишел (Гер). Рекордьорът на формата WSB обаче също получил травма и в последния момент бе заменен от Джамел Босбяк от Босна и Херцеговина.

„Готвих се за съперник с обратен гард, но преди ден научих, че ще боксирам срещу друг. Готов съм за всякакви ситуации, така че смяната не ме притеснява. Моята цел е да се представя добре в мача. Смятам, че мога да победя всеки един от тази категория”, заяви Генов малко преди да се качи на кантара за официалното измерване.

Българинът тежи точно 80,700 кг, отчете измервателният уред, поставен на специална платформа над водата в столичния мол „Парадайс”.

Спас, който живее и тренира в Дюселдорф (Гер), пропусна първата гала вечер през октомври заради травма. „По време на спаринг на Белмекен при удар получих дискова херния на 5 и 6 прешлен на гръбначния стълб. Засегнат бе нерва на ръката ми и нямах чувствителност. Две седмици бях в пълен покой. После ходих на лечение в Германия, поставиха ми 2 инжекции в гръбнака и от 3 седмици поднових тренировки. Още не съм във върхова форма, но ще покажа, на каквото съм способен в утрешния бой”, разказа Генов.

Заради транспортни проблеми пък Босбяк единствен от 8-те участници в София не присъства на официалното измерване и ще трябва да се качи на кантара допълнително.

Боят му с българския боксьор ще е последен по програма в петък, а преди това на ринга в „Христо Ботев” ще се качат: Джоспех Кенеди Сейнк Пиер (Мавриций) срещу Матийо Бодерлик (Франция), Ойбек Мамазулунов (Узбекистан) срещу Джоузеф Уард (Ирландия) и Ехсан Рузбахани (Иран) срещу Никита Иванов (Русия).

“Надявам се, че втората гала вечер ще бъде още по-успешна и с още по-интересни двубои от първата. Сигурен съм, че смяната на съперника няма да повлияе на Спас и той ще направи всичко възможно, за да го победи. Очакваме сред гостите на вечерта да бъде и министърът на спорта Красен Кралев, под чийто патронаж ще се проведе и събитието. Сигурен съм, че министерството ще продължи да бъде наш партньор и да ни подкрепя във важните шампионати, които предстои да организираме в България”, коментира президентът на федерацията по бокс Красимир Инински.

Той изрази задоволството си от решенията на конгреса на АИБА в Корея, от който се завърна преди 2 дни, но не скри разочарованието си от избора за Изпълнителното бюро на асоциацията, за което бе кандидат.

„Разочарован съм заради това, че Европа не успя да се обедини и да вкара силни свои хора в управлението. Цели 17 кандидата имаше от нашия континент и гласовете се разпиляха. Аз обаче съм щастлив, че ще продължа работата си в най-важната комисия на АИБА – за развитието на младите боксьори”, допълни Инински.

Той коментира и загубата на Кубрат Пулев от Владимир Кличко, която изгледал от хотелската си стая рано сутринта в Корея.

„Бях оптимист за Кубрат, но въпреки случилото се, всички ние трябва да го подкрепим сега, когато му е най-трудно”, завърши Инински.