Русия остава отстранена от международната лека атлетика, въпреки "значителни" подобрения в ключови области, обяви международната федерация IAAF. Както е известно, Русия получи наказание през ноември 2015-а заради доказателства за държавно спонсориран допинг.

Въпреки че държавата е "постигнала повече от изисканото", от IAAF обявиха, че са били "единодушни" в решението си да оставят наказанието в сила. Това решение идва само 10 дни преди Европейското първенство в Берлин.

"Все още има празнини, които да бъдат попълнени", обясни президентът Лорд Коу. "Има прогрес в ключови области, но все още не сме стигнали момента, в който всеки елемент от критериите е изпълнен."

Руне Андерсен, който е начело на екипа на IAAF, разглеждащ казуса с Русия, заяви, че е необходимо покриването на още три изисквания.

Първо, руската федерация по лека атлетика трябва да плати разходите на IAAF, свързани с допинг скандала и със създадената група за овладяване на ситуацията.

Rusada трябва да бъде официално признава наново и от Международната антидопингова агенция като ключово изискване е да бъде признато, че Министерството на спорта е организирало допингирането на руските атлети.

Освен това руските власти трябва да дадат достъп до допинг тестовете, взети в московската лаборатория на Rusada между 2011 и 2015.

Русия многократно отричаше да е замесена в държавно спонсорирана допинг програма, но през 2016-а наяве излязоха непровержими доказателства, което доведе до изхвърляне на държавата от зимната Олимпиада през февруари.