Русия остава спряна от участие в международните състезания по лека атлетика, като управителният орган (Съветът) на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) обяви, че може да изключи за постоянно страната, ако не бъдат изпълнени най-скоро ключовите реформи по отношение на борбата с допинга.

Първоначално IAAF отстрани Русия от спорта през ноември 2015 г., заради доказателства за съществуването на държавна система за употребата на допинг.

Очакваше се руските власти да са въвели реформите, изисквани от Световната антидопингова агенция (WADA) до ноември 2017 г. От IAAF обаче разкриха, че много от изискванията все още не са изпълнени.

Доказателство за участието на държавата в системното допингиране на руски състезатели беше установено в доклада на Макларън от 2016 г. Неговите изводи - и такива от по-късен доклад на Международния олимпийски комитет (МОК) - доведоха до спиране на страната от  участие в Олимпийските зимни игри през февруари.

Руне Андерсън, председател на работната група на IAAF, която се занимава с допинга в Русия, заяви че страната "все още не е признала за институционалната схема за допингиране, която е била открита". Той каза, че работната група е препоръчала Русия да не бъде възстановена и Съветът на IAAF е приел това на днешното заседание в Бирмингам.

Андерсън добави, че ако Русия не постигне напредък в изпълнението на реформите, изисквани от WADA, на следващото заседание на Съвета на IAAF през юли, "трябва да бъдат обсъдени допълнителни мерки".

Те могат да включват "отнемане на позволението руските атлети да се състезават като неутрални в международни състезания" и "предприемане на необходимите стъпки, за да се препоръча членството на Руската атлетическа федерация (РАФ) в IAAF да бъде напълно прекратено, а не просто спряно (както е в момента)", коментира председателят на работната група.

"Работната група ще призове за спешна среща с РАФ и Министерството на спорта в Русия, за да ги притиснем и да им обясним необходимостта от решаване на тези останали въпроси без допълнително забавяне", добави той.

Президентът на IAAF лорд Себастиан Коу сподели, че перспективата за трайно изключване на Русия "не стой като заплаха". Той добави: "Това е така, защото искаме тази ситуация да бъде решена. Винаги си струва да си припомним, че критериите не са едностранни – те са съгласувани с руската федерация.

Ние искаме тези спортисти да се върнат обратно, а светът трябва да знае, че спортистите са в система основана на доверие и надеждност."

Въпреки изключването на Русия от февруарските игри в Пьонгчанг, 168 руснаци се състезаваха като неутрални в Република Корея, като двама от тях дадоха положителни тестове за допинг. След Игрите, олимпийското членство на Русия бе възстановено от МОК. Комитетът планираше да възстанови Русия след Игрите - стига да няма повече положителни случаи - и МОК обяви, че всички останали проби са били отрицателни.

Няколко руски състезатели взеха участие и в Световния шампионат по лека атлетика в зала през миналата седмица в Бирмингам, където те се състезаваха като неутрални. Мария Ласицкене спечели скока на височина при жените, докато Данил Лисенко триумфира в дисциплината при мъжете. С изразеното днес становище от IAAF става ясно, че ако Русия не изпълни исканите реформи е възможно още в разгара на летния сезон и тези руснаци да останат извън международните атлетически състезания.