Президентът на БФХГ Илиана Раева заяви, че е много доволна от представянето на българските гимнастички в първото състезание за годината. 

Българските състезателки при девойките и при жените спечелиха общо 12 медала на международния турнир по художествена гимнастика "Asker Cup 2018" в Норвегия. Грациите завоюваха 4 златни, 6 сребърни и 2 бронзови отличия.

Общо 12 медала за нашите грации в Норвегия

"Много съм доволна от първото състезание за 2018 година. Участието на националния отбор девойки в Норвегия беше една много важна проверка за моментното състояние на състезателките. Силвия Стойнева и нейният екип вложиха много труд и усилия в подготовката на петте гимнастички. Българският отбор ярко се отличаваше със своите композиции и различен и интересен стил на всяка гимнастичка", заяви Раева в интервю за сайта на БФХГ.

"Все още е твърде ранен период и състезателките допускаха грешки и в изпълнението, и в трудностите с тяло. Считам, че независимо от грешките, това беше една прекрасна възможност състезатели и треньори да сверят часовниците си и да са наясно какво още трябва да се промени по отношение на новия правилник и според препоръките на чуждестранните съдии. Състезанието е проведено със съдийстване по новия правилник и това, което ясно се видя е, че вече комисията за изпълнение и артистичност ще има голямо влияние при определяне на крайната оценка. Това е прекрасна възможност и добрата новина за художествената гимнастика. Разбира се, това ще изисква безупречно изпълнение и чистота при изиграванията с тяло и уред", добави Раева.

"На това състезание ги нямаше нашите най-големи съпернички от Русия, Беларус, Украйна, но тук бяха най-добрите гимнастички на Италия и Азербайджан. Разговарях със Силвия Стойнева и Николай Боев, които са много доволни и щастливи от представянето и многото спечелени медали, но са напълно наясно какво трябва да се подобри както в композициите, така и в работата. По решение на Силвия Стойнева, за квалификацията в Москва за МОИ ще се готвят три състезателки - Елизабет Йовечва, Анна Келман и Татяна Воложанина. Двете, които ще бъдат в най-добра спортна форма преди състезанието, ще представят България в Москва. Вероника Любчова и Вая Драганова продължават усилена подготовка за предстоящите международни турнири и Европейско първенство. Предстои им смяна на някои музики и нови елементи", коментира Илиана Раева.

"Момичетата са в много приповдигнато настроение от големия успех и са пределно мотивирани да работят. Това ме прави много щастлива и съм сигурна, че още във вторник ще усетя "огъня" в националната база "Раковски". Те знаят, че нашите съперници са много силни и също като тях работят и искат да печелят медали, затова нашите момичета не се предават пред трудните тренировки и желанието им е толкова силно за работа.

Двете ни участнички при жените Галатея Герова и Марина Иванова също се прибират с медали. Желанието им да участват в това състезание беше огромно, въпреки, че няма и два месеца откакто започнаха подготовка с националния отбор - жени, по настояване на Бранимира Маркова. Добър дебют, според класирането и медалите, но ни предстои още много, много работа с тях. Бих искала да кажа, че съм очарована от ентусиазма, с който двете работят в залата. Напредват всеки ден и вярвам, че скоро ще бъдат реална "заплаха" за националния отбор жени - индивидуално", коментира още Раева.

"Българската художествена гимнастика направи отличен старт за 2018 година, но той вече е в историята. Сега е време за работа, работа и само много работа в тренировъчната зала. Друг път за златни медали няма!", завърши президентът на БФХГ.