Украинският тим подаде контестация срещу Ваня Стамболова, но тя няма да бъде разглеждана. Българката се класира за финал след оспорвано бягане в полуфинала на 400 м, където се случиха множество сблъсъци между общо четири атлетки - Ваня, Наташа Хейстингс (САЩ), украинката Наталия Пихида и Моа Хйелмер (Шв).

Пихида беше най-бърза в сериите тази сутрин с 52.02 сек, но на полуфинала финишира след Хейстингс и Стамболова и отпадна от следващата битка.

Причината за незачитането на контестацията, е че срокът в, който може да се дава протест е 30 минути според регламента на международната лекоатлетическа федерация. Това време е просрочено от страна на украинската делегация. Представителите на бившата съветска република протестират, че българката е избутала тяхната Наталия Пихида. Това означава, че Стамболова ще бяга на утрешния финал.

Междувременно от нашата федерация са поискали разглеждане на фотофиниш с полуфиналното бягане, защото спринтьорката ни завърши с еднакво време - 51.87 с Наташа Хейстингс (САЩ). След разглеждането е станало ясно, че Ваня е наистина втора.