Българската лекоатлетка Ваня Стамболова се класира за финала на 400 метра на Световното първенство в зала в Истанбул, Турция. Състезателката на Георги Димитров пресече едновременно с Наташа Хейстингс финалната линия с резултат 51.87 секунди. Въпреки това, Стамболова остана втора, на хилядни от секундата, в полза на американката.

Въпреки неубедителния си старт, сблъскването с друга атлетка и изоставането до четвърта позиция, българката успя да се справи и намери място сред най-добрите шест на планетата. Ваня Стамболова се пребори на финалната права със страхотен спринт, който й осигури първото място в последните метри.

Ваня Стамболова стартира серията от четвърти коридор, рамо до рамо с Наталия Пихида от Украйна, която даде най-добро време в квалификациите. Украинката обаче се нареди трета в серията и отпадна от надпреварата.

По регламент само първите две във всяка серия се класират за финала, който е утре от 18.40 часа българско време.

Стамболова ще запише финал на шампионат на планетата в зала за трети път в кариерата си. Времето, с което завършиха Ваня Стамболова и Наташа Хесйтингс, е второ най-добро в трите полуфинални серии на 400 метра. Най-бърза бе състезателката от САЩ Саня Ричардс–Рос - 50.99 секунди.