Управителният съвет на Българската федерация плувни спортове (БФПС) на заседанието си днес, 16 септември 2015 г., прие молбата за напускане на Георги Дангалаков, главен мениджър на националния отбор по плуване.

На негово място бе избран с мнозинство Кристиян Минковски. Новият главен мениджър ще встъпи в длъжност от 1 октомври 2015 г. Минковски досега бе треньор в столичния клуб Дамини-ЛВ, той е и личен треньор на национала Мартин Желев.

"Дълго време съм работи в екип с Георги Данкалаков, така че приемственост ще има", заяви Кристиян Минковски.

"Ще държа да имаме близка работа с всички треньори по клубовете. Целта ни е да покрием още нормативи при юношите и девойките за световни, европейски първенства, да увеличим квотите си за олимпийските игри. В момента имаме много талантливо младо поколение, но и световното плуване се развива с бързи темпове. За да вървим напред и да стигнем това високо международно ниво, всички трябва да сме съпричастни и да имаме общи цели -  от състезателя и треньора до ръководството на федерацията. Всъщност очаквам за олимпиадата да имаме покрити 10 квоти. За жалост Б-нормативите в нашия спорт не гарантират участие на игрите. Затова стремежът ни е резултатите да са възможно най-близки до А-норматива, за да имаме шансове да класираме повече плувци за Рио", добави Минковски.

С А-норматив в момента е само Нина Рангелова, а "Б" норматив са покрили трима - Венцислав Айдарски, Лъчезар Шумков и Антъни Иванов.