Южноафриканската звезда на леката атлетика Оскар Писториус бе намерен за виновен за причиняване смъртта на своята приятелка Реева Стеенкамп по невнимание. Това означава, че състезаващият се с протези на двата крака бегач може да получи ефективна присъда за лишаване от свобода за срок от 15 години.

Писториус се изправи пред съда по четири обвинения, които включваха убийство и няколко случая на неправомерна употреба на оръжие. По три от последните Писториус бе оправдан, като бе намерен за виновен единствено за стрелба под маса в претъпкан ресторант в Йоханесбург.

„Държавата не успя да докаже извън разумното съмнение, че обвиненият е виновен в предумишлено убийствено“, заключи съдия Токолизе Масипа. „Нямаше достатъчно факти в подкрепа на тази теза.“

„Няма съмнение обаче, че той е действал извън закона, докато е стрелял по вратата на банята си“, допълни тя, като каза, че е било без значение кой е бил зад вратата.

Миналата година на 14 февруари Писториус застреля своята 29-годишна приятелка Реева Стеенкамп с четири изстрела в собственото им жилище, като пред властите заяви, че я влез за крадец, който се промъкнал в банята му.