Съдът в Южна Африка намери лекоатлета Оскар Писториус за виновен по обвинение в стрелба в ресторант в столицата Йоханесбург.

Това е първата точка, по която параолимпиецът получи осъдителна присъда, след като вчера бе обявен за невинен в предумишленото убийство на своята приятелка Реева Стеенкамп. Той обаче все още може да бъде признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост на Стеенкамп, за което Писториус твърди, че се е случило погрешка, вземайки фотомодела за престъпник, нахлул в дома му.

Писториус също така претендираше, че не е отговорен за стрелбата в ресторанта, когато в заведението са присъствали повече от 200 души, но според съдия Токолизе Масипа прокурорите ясно са показали нарушение на законите, касаещи огнестрелните оръжия. "Докато е бил в ресторанта, обвиняемият е поискал заредено оръжие. Може и да не е дръпнал спусъка съзнателно, но това не го оневинява. Обвинението доказа извън всякакво основателно съмнение нарушение на законите".

По-рано Писториус беше оневинен по друго обвинение за стрелба с пистолет през подвижен покрив на кола, като инцидентът датира от 2012 година. Според съдията свидетелят на обвинението Дарън Франко се е представил "слабо" на скамейката и затова няма как да се отхвърли основателното съмнение.

По-късно днес лекоатлетът ще научи и последната част от присъдата си относно смъртта на Стеенкамп.