Адвокати и юридически лица останаха силно изненадани от оправдателната присъда по обвиненията за убийство на Оскар Писториус, като смятат, че съдията Токозиле Масипа е била твърде снизходителна.

"Шокиран съм", каза адвокатът по наказателни дела Мартин Худ, след като Масипе каза, че прокуратурата не е направила дело за убийство или предумишлено убийство. "Мисля, че съдията ще получи доста критики от съдебната власт и съдебната система. Мисля, че тя не разреши случая правилно. Мнението в нашите среди е, че той е виновен за убийство. Това решение наистина може да отвори вратите за системно нарушаване на съдебната система от случаи на хора, които застрелват приятелките си и твърдят, че е било самозащита. Щом някой е способен да стреля безотговорно и небрежно той трябва да бъде подведен под отговорност и да получи най-строго закона. В противен случай означава, че ние не можем да използваме закона срещу насилието и престъпността в тази държава", каза адвокатът.

Съдът по делото на Оскар Писториус реши, че убийството на Рийва Стеенкамп не е предумишлено, тъй като не може да бъде подминат факта, че параолимпийският шампион се е страхувал за живота си, когато е натиснал спусъка и е застрелял приятелката си в банята, обяви съдия Масипе.

"Мисля, че въпреки всичко той трябва да бъде осъден за убийство, най-малкото, защото каза, че е инцидент. Щом инцидент предизвиква смъртта на друго човешко същество то тогава той подлежи на отговорност", каза Худ.

Джеймс Грант, професор по наказателно право, написа в Туитър: "Масипа не приема, че обвиняемият е искал да убие някого. Ъ? При неговата самозащита той е имал намерение да убие законно. Как може доброволно да изстреляш четири патрона към тоалетната и да не съзнаваш възможността да убиеш някой, който е вътре". /БГНЕС