Около 280 състезатели от 35 страни ще участват в международния турнир по бокс "Странджа" в София.

68-ото издание на най-старата боксова надпревара в Европа ще се състои от 21 до 26 февруари в столичната спортна зала "София" в парк Борисова градина.

България ще бъде представена от над 30 боксьорите във всичките 15 категории при мъжете и при жените.

"Интересът е огромен. Имаме заявки от 35 страни, сред които най-големите боксови школи от САЩ, Русия, Китай, Англия, Азербайджан, Тайланд и други. Поради тази причине решихме да увеличим от 5 на 6 дните на турнира. Във всички категории има участници на Олимиадата в Рио де Жанейро, а почти във всички има медалисти от олимпийски игри и световни първенства. Турнирът ще бъде сертификационен курс за съдиите за максималните 3 звезди. Носителят на купа "Странджа" ще бъде определен от супервайзорът, който е от Румъния", обясни генералният секректар на БФБокс Светослав Сапунджиев.

Той допълни специално за БТА, че през тази година боксьори от кубинската школа няма да участват.

"Имат финансови затруднения и затова боксьори от Куба няма да се включат. Но ние планираме да отидем там на лагер", каза за БТА Сапунджиев.

Той заяви, че през тази година входът ще е платен, като събраните от билети средства ще бъдат разпределени като награден фонд за най-добре представилите се български боксьори.

"До полуфиналите цената на ден ще бъде 5 лева, а за полуфиналите и финалите - 10 лева. Ще поставим допълнителни седалки в зала "София", особено за полуфиналите и финалите, които се играят на един ринг", обясни още Сапунджиев.

В турнира ще се включат около 210 мъже и 72 жени.