Техническият директор на световната федерация по гребане Светла Оцетова сподели очакванията си за предстоящото световното първенство по гребане до 23 г. в Пловдив, което ще се проведе от 22 до 26 юли. Олимпийската ни шампионка и бивш шеф на родната федерация е проектирала редица гребни канали за състезания от най-висок ранг и от дълги години участва в организацията на почти всяка спортна проява от световен мащаб.

„В Пловдив се очаква да пристигнат над 1500 участници от около 50 държави от цял свят. Само състезателите ще са около 1000. Отделно ще има 200-300 гости от чужбина. Очаква се да пристигнат и 2-3 хиляди зрители. Това значи заетост на хотели и ресторанти, купуване на сувенири – тези хора оставят парите си в града. Със сигурност ще помогне на бизнеса в града. Втората важна точка е популяризирането на Пловдив като туристическа дестинация. Вярвам, че всички гости ще останат много доволни от гостоприемството, от красотите на града. И тези хора ще се превърнат в посланици на Пловдив по света. Но сред най-важните позитиви от домакинството на това световно първенство ще е популяризирането на спорта гребане сред младите хора в България“, коментира Светла Оцетова.

На въпрос какво още трябва да се направи до юли, олимпийската ни шампионка сподели: „Пловдив разполага с адекватна инфраструктура за провеждането на първенства от най-високо ниво. Близостта на гребния канал до града е сред най-големите му предимства – това е много хубаво и за състезателите, но и за зрителите. Гарантира създаването на чудесна атмосфера. Съоръжението предлага отлични условия за състезатели, треньори, зрители и медии. Има и чисто състезателен детайл, който гребците от цял свят признават и много харесват. Гребният канал в Пловдив предоставя равностойни условия във всички състезателни коридори на трасето – нещо, което много рядко се среща при другите гребни комплекси по света. Всичко това прави пловдивския гребен канал да бъде признат като един от най-добрите в света. До началото на световното първенство остава да се довършат някои ремонтни дейности по финалния комплекс, да се уточнят списъците с доброволците и последните детайли по организацията на шампионата.“

Оцетова заяви още, че ФИСА е информирана за изграждането на втория кребен канал в Пловддив и следи много отблизо развитието на този проект.

Попитана как вижда перспективите за страната ни след изграждането на втория гребен канал, Светла Оцетова каза: „Това ще отвори големи възможности в Пловдив да се провеждат ежегодно големи международни прояви по няколко вида спорт – гребане, кану-каяк и многобройни други водни спортове. С построяването на допълнителния гребен канал възможностите ни да се конкурираме с другите гребни съоръжения се увеличават значително. Възможността състезателите да загряват в отделно трасе, без да нарушават условията в състезателния канал, ще бъде голямо предимство, когато се обсъждат кандидатурите за домакинство на големи спортни прояви.“

„Последното голямо първенство беше през 2012 г. – световното първенство за мъже, жени, юноши и девойки. Успешната организация стана основание България да получи домакинствата на световните първенства за младежи до 23 г. през 2015 и 2017 г. и на голямото световно първенство за мъже и жени през 2018-а. Пловдив ще бъде домакин и на няколко международни прояви по кану-каяк“, коментира още Светла Оцетова.