Бившият президент на БФГребане Светла Оцетова отговори на нападките към нея в специална декларация.

Ето и декларацията:

Случващото се с Българската федерация по гребане е жалко и недостойно, а опитът на организаторите на днешната пресконференция да използват моето отсъствие за нейното провеждане е изключително недостойно.

Обвиненията, които се отправят към мен са напълно неоснователни. Заявявам категорично, че нито една стотинка от парите на федерацията не е била изразходвана с цел лично мое облагодетелстване и всеки, който твърди обратното ще се срещне с мен в съда. Няма да позволя на никого да петни името ми в спорта, което съм градила повече от 40 години.

Ето и моята гледна точка по случая.

Българската федерация по гребане кандидатства пред Министерството за физическо възпитание и спорта с проект за подпомагане организирането на Европейско първенство по гребане в периода 16 - 18.09.2011 г. в Пловдив. Бяха отпуснати 750 000 лв. След предоставяне на отчетните документи и въз основа на проверка, извършена от експертна група към министерството, министърът с писмо уведоми федерацията, че не признава за целево изразходвани 337 хил. лева. Можем само да гадаем защо това е така, тъй като в писмото липсват каквито и да било мотиви.

Трябва да се има предвид, че основната част от оспорените разходи в размер 235 000 лв. са пари, които са дадени за стартово устройство, заложено в одобрения проект. Беше ми подсказано, че според министерството вероятно федерацията е имала право да закупи устройството, но не и да го изгради, което включва и някои строително - монтажни дейности, фактурирани в документите. Но отново повтарям, че мога само да предполагам какви са аргументите на министерството. Ако всичко това е така мога само да кажа, че никога не съм допускала, че МФВС под ръководството на гребец, няма да разбира, че едно такова съоръжение, не е като кола серийно производство, която купуваш от магазина и че наличието на строително - монтажни дейности е

обичайна необходимост, за да се гарантира техническа пригодност и безопасност. Държа да подчертая, че този индивидуален административен акт на министъра на физическото възпитание и спорта е вече обжалван от федерацията пред Върховния административен съд.

Нападана съм, че без решение на УС съм предоставила на председателя на ОК и член на УС на федерацията Иван Попов да изразходва отпуснатите от министерството пари за Европейското.

Решенията ми не са еднолични - за намерението си да преведа отпуснатите от министерството пари в отделна сметка на федерацията с цел по - прозрачно следене на изразходването им, уведомих министър Нейков и получих неговото устно одобрение.

Решението за откриване на отделна сметка взех, защото вече имах горчив опит от трудното следене на начина на изразходване на средствата, предоставени от министерството и тези, предоставени от спонсора ни. Възложих разходването на средствата на организационния комитет чрез неговия председател Иван Попов на базата на договор от 14.01.2010г., с който управителният съвет възлага на организационния комитет всички действия по

организиране и провеждане на Европейското първенство. Освен това нека не забравяме, че и тримата членове на организационния комитет - Иван Попов, Павел Тодоров и Георги Белобрадов са и членове на управителния съвет на БФ Гребане. С Иван Попов сключих от името на федерацията споразумение (представено в  министерството), което подробно регламентира начина на изразходване и отчитане на преодставените средства, както и неговата лична отговорност за неизпълнение на споразумението Вече подадох оставка от поста председател на Българската федерация по гребане - не защото бягам от отговорност, а точно обратното - защото не искам да възпрепятствам бъдещата дейност на организацията, нито пък искам да има каквато и да е сянка на

съмнение, че бих възпрепятствала бъдещи проверки. Дори сама призовавам да бъде извършен пълен 5 годишен одит на дейността на федерацията и на нейното финансово управление - нещо, което не беше посрещнато с одобрение от Управителния съвет. По време на общото събрание, на което подадох своята оставка изрично поисках да не бъда освобождавана от отговорност, докато казуса с Европейското първеноство не намери своето решение.

И докато въпроса с парите на спортното министерство и федерацията е спор, който засяга основно спортната общност, евентуален провал на Световното първенство по гребане за мъже и жени (неолимпийски дисциплини) и юноши и девойки, което трябва да се проведе през август в Пловдив би имал отражение върху държавата България, защото името на страната ни за десетилетия напред ще се свързва с неуспехи и скандали.

Докато аз съм обвинявана в неспазване на процедури и устави, шест човека от управителния съвет на федерацията еднолично са изпратили писмо до международната федерация оп гребане (ФИСА), с което са се самоопределили нов организационен комитет, пренебрегвайки споразумението, с което се определят правата и задълженията на България като домакин, страни по което са ФИСА, Българската федерация по гребане, община Пловдив и законно определения организационен комитет. Намирам това не само за

процедурно недопустимо, но и за недостойно спрямо България.

Не искам да допусна домакинството да ни бъде отнето поради личните стремежи на някои хора. Не искам да вярвам, че скандалите в гребането обслужват интересите на шепа хора, които зад публичния шум, искат да прикрият собствените си спортни и треньорски провали. Ще продължа да се работя за каузата на българското гребане както и досега и това никога не е зависило от постовете, които заемам или не.